Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Marsvinsteckningar


Agouti

Agoutis känns omedelbart igen tack vare deras fläckiga päls. Till skillnad från enfärgade selfs har agoutis flerfärgad ‘prickig’ päls med två olika färger över hela ryggen, huvudet och benen. Bara magen på en vanlig agouti är enfärgad, och ibland färgen direkt precis kring ögonen. Det finns också en nyare typ av agouti som har samma ‘prickiga’ päls över hela kroppen, även på magen, huvudet och benen. Den är relativt ny sort och ses inte så ofta.


Agoutis kommer i olika färger, och skillnaden mellan de två färgerna i pälsen kan variera. Agoutis med väldigt olika färger är mycket lättare att identifiera än de med mer liknande nyanser, som chokladagouti. På utställning brukar agoutimarsvin med jämn prickning över kroppen vinna.

Agouti guinea pig
Agoutis har väldigt tydlig, ‘prickig’ färg

Argente

Argentemarsvin liknar agoutis eftersom de också har prickig päls, men ser lite annorlunda ut. Till skillnad från agoutis har argentemarsvin flerfärgade hår snarare än många hår med olika färger.


Argentes finns bara i några få ljusa färger, från vit och lila till guld och beige. Till skillnad från de flesta andra marsvin har de en märkbar rosa skiftning i ögonen vilken i kombination med deras intressanta päls gör att de är lätta att urskilja. Argentemarsvin kommer bara i ett par ljusa färger.

Argente guinea pig
Argentes har flerfärgade hår

Tvåfärgad

Tvåfärgade marsvin har som namnet antyder en päls med två färger, i olika delar på kroppen. Dessa fläckar kan i sig vara nästan vilka färger som helst, men inte svart och röd, eftersom marsvinen då räknas som sköldpaddsfärgade.


Detta är ett populärt marsvin, och det finns många exempel på fantastiska exemplar. Marsvin som visas upp har vanligtvis sina fyrkantiga fläckar i en enda färg, med minimalt med överlappning eller linjer. Fläckarna är placerade på vardera sida om marsvinets rygg, snarare än sitta i mitten eller längst ut.

Bicolour guinea pig
Tvåfärgade marsvin finns i massvis med olika kombinationer

Brindle

Brindlemarsvin ser ut som sködpaddsfärgade, men denna version har en avsiktlig blandning av färger, snarare än i tydliga fläckar. Brindles för uppvisning bör i bästa fall ha håren så blandade som möjligt, men fläckar med främst svart eller rött förekommer fortfarande.

Dessa marsvin har ljusa ögon och skinande päls, men den behöver inte vara släthårig. Brindes kan t.ex. vara abessinier.

Brindle guinea pig
Brindles har en jättefin blandning av färger

Dalmatin

Som namnet skvallrar om har dessa marsvin en päls som påminner om hundarna med samma namn. De har stora färgområden i ansiktet, men inte några nämnvärda fläckar just där. De allra finaste exemplaren har bara en ljus linje längs med mitten av ansiktet, och färgade fötter.


Var försiktig om du funderar på att föda upp dalmatinmarsvin, eftersom avling av två dalmatiner ger en risk på en på fyra att ungen blir missbildad. Det har att göra med att dalmatingenen, om den är den enda som ärvs, orsakar stora problem. Om du parar ett dalmatinmarsvin med en annan sorts marsvin kommer ungefär 50% av dem bli dalmatiner, men det är mycket säkrare eftersom de definitivt inte kommer få två dalmatingener.


Dutch

Dutchmarsvin kommer i olika färger, både agouti och helfärgade. Precis som med kaniner har de en väldigt speciell päls med en vit kindtäckning och framben, och en annan färg (eller andra färger) på den nedre magen och bakbenen.


Dutchmarsvin finns i fem färger och fem agoutifärger, och alla skiljer sig åt vad gäller den vita ytan längst fram på kroppen. Ansiktet bör vara samma färg som magen, men med en vit triangel runt nosen mot toppen på huvudet.


Standarden för att visa upp Dutch är väldigt strikt, framför allt vad gäller markeringarna på pälsen. Det är viktigt att färgen är jämn och att pälsen är glänsande, men också att fötterna har fint vitt hår och prydliga vita klor.

Dutch guinea pig
Dutchmarsvin har väldigt tydliga vita partier

Fox

Fox är väldigt lika Selfs, men har en del partier med andra färger som urskiljer dem. Foxmarsvin har ljusa områden runt ögon, bröst och mage, och små vita prickar över hela kroppen. De har också s.k. ‘pea spots’, små vita områden på pälsen runt öronen. Bortsett från det är färgen täckande och skiljer sig tydligt från de vita partierna. Det finns bara fyra olika foxnyanser: choklad, beige, svart och lila.

Fox guinea pig
Foxmarsvin har alltid bleka partier

Himalaya

Himalayamarsvin är en albinovariant, med övervägande vit färg och klara röda ögon. För någon som inte har sett dem är det marsvinsversionen av en siameskatt, eftersom de har en klarvit päls med mörk nos, ögon och fötter.

Himalayan guinea pig
Himalayamarsvin har mörka områden på ögon, nos och fötter

Himalaya finns bara i två nyanser, svart och choklad. Det kan vara svårt att se vilken färg ett ungt marsvin kommer få som vuxen tills de är ett par månader gamla. Om du funderar på att visa dina himalayamarsvin, är en av kriterierna en stark kontrast mellan den vita pälsen och de mörka partierna. De bästa exemplaren har en väldigt tydlig gräns snarare än gradvis förändring mellan färgerna.


Roan

Roanmarsvin är tvåfärgade utan fläckar. De har istället vita hår mellan håren med den dominanta färgen. Denna blandning täcker vanligtvis större delen av kroppen, men inte ansiktet eller fötterna. Roans kommer i massvis med färger, och med olika pälstyper.


Precis som med dalmatingenen kan roangenen också orsaka problem om marsvinen ärver mer än en gen. Du bör därför alltid para roanmarsvin med marsvin utan genen. Oroa dig inte, enligt genetikens lagar kommer hälften av ungarna fortfarande vara roan eftersom denna gen är dominant.


Self

Selfmarsvin är väldigt vanliga och kommer i tolv olika färger, t.ex. gräddvit, svart, choklad och lila. Selfs har samma färg över hela kroppen och en mjuk, ostripig päls. Vanligtvis är ögonen svarta, men beroende på pälsfärg kan de också vara röda eller rosa.


Om du vill visa upp dina selfmarsvin finns det vissa saker som domarna kommer ge minuspoäng för: områden med hår i en annan färg och mörka områden runt öronen. Marsvinen måste också ha ett speciellt sken i sina mörka stora ögon.

Self guinea pig
Selfmarsvin har en färg på hela kroppen

Tan

Tan är ett marsvin med en grundfärg och några mörkare områden. Pecis som foxmarsvin sitter dessa partier runt ögon, nos och mage, och de har dessutom små färgade områden kring ögonen, s.k. ‘pea spots’. Tanmarsvin kommer i choklad, svart, lila och beige, och perfekta exemplar har ett tydligt orangefärgat band runt hakan.

Tan guinea pig
Tanmarsvin har mörkare omrården på kroppen

Tortoise and white

Denna marsvinsteckning är väldigt populär - av förklarliga skäl! Detta flerfärgade marsvin har tre färger (röd, vit och svart), och marsvin på visningar har otroligt tydliga gränser mellan färgerna.


Det finns ingen direkt standard för var färgerna sitter, men det är som sagt viktigt att de är prydligt skilda åt, är ungefär lika stora och fyrkantiga. Huvudet bör ha två färger, vanligtvis svart och vit eller röd och vit. En sak som domarna tittar efter är om det finns linjer i pälsen där en färg har gått över i en annan. Detta ger vanligtvis minuspoäng.

Tortoise and white guinea pigs
Tortoise and white-marsvin har underbart färgglada hår

Sköldpaddsfärgad

Sköldpaddsfärgade marsvin har svarta och röda fläckar över kroppen, men klara mörka ögon. Precis som med de flesta andra med flera färger har exemplariska marsvin kvadratiska fläckar med tydlig övergång och en linje som löper längs med ryggen.

Tortoiseshell guinea pig
Sköldpaddsfärgade marsvin är väldigt svåra att föda upp till hög standard

Trefärgade

På samma sätt som tvåfärgade är det troligt att du har en bild av hur de ser ut innan du sett en. Trefärgade marsvin har fläckar i tre olika färger, och mörka eller rosa ögon beroende på pälsfärgen. De har i bästa fall kvadratiska fläckar som inte går över linjen på ryggen.


Till skillnad från tvåfärgade marsvin måste trefärgade på visningar ha vit som en av färgerna. Vinnare har tydliga fläckar som är ungefär lika stora och minimalt med överlappning mellan färgerna.

[Kundfoton]

[Kommentarer]

[Det finns inga kommentarer än]

[Skriv en kommentar]

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än