Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Olika marsvinssorter


Här nedanför beskriver vi några olika sorters marsvin som finns på marknaden. Marsvin skiljer sig på olika päls- och ögonfärger, samt typ av hår.


Abessinier

Abessinier är lätta att lägga märke till tack vare deras iögonfallande, roliga hårformationer. Håret växer i rosetter på kroppen, vilket gör att deras siluett ser tydligt räfflad och taggig ut. Abessinier finns i massvis med olika färger och färgkombinationer, t.ex. svart och röd, vit och röd eller grå.


Abyssinian guinea pig
En abessinier (högst upp)

Amerikansk

Om du har sett ett marsvin i en affär eller hos en kompis är det troligt att det är en amerikansk ras. Dessa marsvin har kort, mjukt hår och finns i nitton olika färger och kombinationer. De är extremt populära, kanske framför allt tack vare den korta pälsen som gör det lätt att hålla dem i toppform.


Om du funderar på att visa upp ditt amerikanska marsvin måste hen ha en av de valda färgkombinationerna och ha en kort, mjuk päls.

American Guinea Pig
Amerikanska marsvin är väldigt populära

Coronet

Coroneten är väldigt lika silkies på så sätt att de har väldigt långt, mjukt hår som kan växa ner på marken. Coroneter har dock i pannan någonting som liknar en krona. Denna hårfläck strålar ut från en central punkt och krockar ofta med hår från resen av kroppen, vilket leder till en upphöjd linje över kroppen.

Coronet Guinea Pig
Coronets har en krona av hår

Hårlösa marsvin

Vissa marsvinsraser är i stort sett hårlösa, men undantag för lite runt ansiktet och fötterna. Dessa djur är dock inte hypoallergena, vilket många försöker få dig att tro, och de är otrolig svåra att ta hand om på rätt sätt. De behöver en speciellt varm bur och väldigt kaloririk mat, och löper dessutom större risk att få sjukdomar. Vissa erfarna ägare kan absolut ta hand om dessa raser på rätt sätt, men vi skulle absolut inte rekommendera dem till nybörjare. De är dessutom något kontroversiella, eftersom avsaknaden av hår gör att de lätt drabbas av infektioner.

Hairless guinea pig
Vissa marsvinsraser har väldigt lite hår

Peruan

Peruanska marsvin är långhåriga och har oftast extremt lång och mjuk päls. Eftersom håret på dessa djur växer åt massvis med olika håll skulle det om du lät det växa ut (vilket många inte rekommenderar) bli så långt att dina marsvin får svårt att röra sig och inte kan se ut bakom håret. Håret växer utåt, så marsvinet får ett nästan enhörningsliknande utseende om håret hålls kort.


Pälsen kräver mycket arbete, speciellt om du funderar på att visa upp ditt husdjur. Peruaner kommer i massvis med olika färger, från grå, till röd och vit till gräddvit.
Peruvian Guinea Pig
Peruanska marsvin har väldigt långt hår

Vit-crested

Dessa marsvin har en liten fläck med vitt hår mellan öronen som ser ut som en krona, ungefär som en bena för marsvin. Istället för att växa som på resten av kroppen strålar håret ut från en enda punkt.

Crested guinea pig
Virveln på dessa marsvin ser ut som en liten krona

Satin

Dessa marsvin är namngivna efter hur deras hår ser ut. Satinmarsvin har skinande, skimrande hår som ser ut lite som silke. Detta sker eftersom håren är ihåliga, vilket inte bara gör att de reflekterar ljus, men kan också ändra färgen på marsvinet. Även om satinmarsvin ofta är self (helfärgade) finns det också andra sorter, som satinaabbesin, satinhimalaya och trefärgad satin.


Dessa marsvin ställs ibland ut, men rasen är kontroversiell, och ägare bör alltid hålla utkik efter hälsoproblem. Satinmarsvin kan ofta drabbas av en bensjukdom som heter osteodystrofi, så håll utkik efter en stel, hoppande gång eller att ditt marsvin går ner i vikt.


Silkie

Silkiemarsvin är långhåriga marsvin (om håret inte klipps vill säga) som kräver lite mer arbete för att hållas rent och fint. De är dock otroligt fina. Silkies har långt, skinande hår som kan bli upp mot 10cm långt, och de finns i massvis med olika färger.


Om du funderar på att visa upp dina marsvin måste hen ha långt, mjukt hår som inte växer ner i ansiktet. Allt hår bör vara ungefär lika långt, med undantag för allra längst bak där det kan vara lite längre.


Teddy

Teddymarsvin är en ras som har gott om stripigt hår som täcker hela kroppen. De är otroligt gulliga med en gloria av fluff runt sig, och de finns i massvis med olika färger. Tack vare texturen och det lustiga håret är de väldigt populära.

Teddy guinea pig
Dessa marsvin är välkända för sitt fluffiga hår


Texel

Texelmarsvin är långhåriga, men fint lockiga. Pälsen skapar ofta små ringar över kroppen, vilket får dem att se mycket större ut än vad de är. Texel finns också i många olika storlekar, och är fantastiska husdjur.

Texel Guinea Pig
Texelmarsvin är inte lika stora som pälsen får dem att se ut!


Framväxande sorter

Vi har tagit upp några av de vanligaste sorterna men i detta nu skapar marsvinsuppfödare över hela världen nya, spännande raser hela tiden. Här är några av de mest intressanta och populära sorterna: lunkyara, magpie och ridgeback.


Lunkyaramarsvin har en otroligt rolig, stripig päls som får dem att se ut lite som vandrande peruker. I nuläget finns de i ett par olika färger, t.ex. vit, grå och guld. De är jättegulliga, men pälsen kräver mycket arbete för att hållas fin och ren.


Magpie betyder skata på engelska, och marsvinet är namngivet efter sina färger och har en mjuk svartvit päls. Till skillnad från andra tvåfärgade marsvin har magpie ränder och en successiv övergång mellan de svarta och vita delarna.


Ridgebacks är namngivna för de längre håren som skjuter ut från baksidan av deras huvud och fortsätter ner över ryggen. De finns i flera olika färger och har klara, skinande ögon och längre hår mellan skulderbladen.

Kommentarer

Anja, 27 december 2019

Intresserad av olika marsvins raser.


Marsviin, 9 juni 2019

Amerikanska marsvin var ju jättesöta!