Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur ser hierarkin ut bland kaniner?


Kaniner är naturligt flockdjur, och behöver därför sällskap av andra. I många tusentals år har de levt med både vänner och fiender, i stora grupper i system under jorden. Precis som med många andra gruppdjur kommer det finnas vissa kaniner som står högre i rang, vissa som håller sig i mitten, och de som förpassats till botten av hierarkin. Inom varje kaningrupp finns det vissa individer som kommer dominera över andra, och du ser förmodligen massvis med dominansbyggande beteenden utan att vara medveten om det.


Håll ett öga på överdrivet aggressivt beteende

Om dina husdjur ska komma överens kommer de förmodligen behöva arbeta fram en hierarki i gruppen. Även i grupper som vanligtvis kommer väl överens kommer det förekomma små bråk när någon av kaninerna blir lite för kaxig. Så fort de etablerat vem som bestämmer bör saker återgå till det vanliga igen.


Om saker dock inte ordnar upp sig automatiskt kan du behöva gå emellan. Om problemen återkommer regelbundet kan det vara värt att kastrera dina kaniner. Det minskar oftast nivån av aggression hos båda kön, och hjälper till att motverka vissa potentiellt dödliga sjukdomar hos kvinnliga kaniner.


Att lära dig läsa av dina kaniners kroppsspråk kan hjälpa dig att förstå dem bättre

Här är några sätt som kaniner visar dominans. Om du märker att en av kaninerna regelbundet mobbas måste du förmodligen gå in och separera dem. Konstanta trakasserier är väldigt stressande för offret, och bråk kan bli väldigt allvarliga.


Kaniner försöker etablera dominans genom att:

  • Jaga varandra
  • Nafsa varandra
  • Springa runt andra kaniner i cirklar
  • Klättra upp på varandra
  • Dra i den andra kaninens päls

Ett enkelt sätt att se vilken av dina kaniner som är den dominanta är att se dem rengöra varandra. Vanligtvis kommer den dominanta kaniner arbeta betydligt mer sällan, och mycket kortare perioder. Du kommer ofta se dominanta kaniner som trycker sitt huvud mot den andras. Om den andra kaninen verkar okej med detta under en längre period kan du i stort sett vara säker på att det är den undergivna kaninen. Om de bara rengör varandra i korta perioder är det svårare att se.


Dessa dominansbeteende kan också föras över till dig. Det högsta hönset på kaningården kan också kräva att du rengör hens päls. Om din kanin knuffar på dig och sen sänker huvudet kan hen ha visat att hen vill att du ska ta hand om hen.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än