Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hälsokontroller för kaniner

Förutom att varje dag kolla till dina kaniner (viktigast på sommaren för att tidigt upptäcka tecken på flugor), genomför de flesta ägare en grundlig hälsokontroll ett par gånger i veckan. Det kan vara bra att först se till att du har koll på hur en frisk kanin ser ut - läs mer om det här.


Om du regelbundet undersöker din kanin kommer du upptäcka potentiella problem tidigare

Det är också bra att läsa delen om sjukdomar, så att du vet vad du ska hålla utkik efter. Följande lista innehåller lite information om vad du ska undersöka. För en mer genomgående kontroll kan du be din veterinär om hjälp.


Lägg en handduk i knäet, och lägg kaninen på handduken. Klappa hen och vänta tills hen verkar lugn.

 1. Hur är andningen?

  En av de viktigaste sakerna med kaniners hälsa är andningen. Om hen verkar ha svårt att andas, väser och nyser, har lungor som klickar eller verkar vara anfådd kan hen ha något problem.


 2. Kolla öron och nos

  Kan du se någon utsöndring? Är ögonen klara och ljusa? Ser du någonting som fastnat i dem? Rör sig nosen som den brukar?


 3. Kolla munnen

  Dreglar din kanin? Har hen sår runt munnen? Är tänderna hela och raka?


 4. Kolla öronen

  Öronen bör inte ha några sår eller sårskorpor, brun smuts eller uppbyggnad av vax. De ska vara rena, och utan några sår.


 5. Kolla kroppen

  Har dina kaniner några sår, knölar eller svullnader? Vrider hen sig när du rör speciella platser på kroppen eller ryggen?


 6. Kolla rumpan

  Det är viktigt att kaninens bak är ren. Om du märker att det börjar byggas upp en yta av avföring måste det tvättas bort direkt. Verkar området svullet, rött eller inflammerat?


 7. Kolla pälsen

  Dela på pälsen med ditt finger och kolla efter vita flingor, bruna fläckar, sår, torra fläckar och insekter.


 8. Kolla benen och tassarna

  Kolla mellan kaninens tår för att se så att hen inte har några knölar där, eller att det är väldigt mycket smuts. Kolla att pälsen längst ner på tassen inte är tovig, och att trampdynorna inte är röda och svullna. Klorna bör vara korta och hela.


 9. Kolla hur hen rör och beter sig

  När du lyfter ner kaninen på marken, kolla hens hållning och rörelsemönster. Går hen som hen ska, eller haltar hen? Går kaninen till ett hörn och stannar där? Ligger hen sig ner, eller hyperventilerar?

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än