Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Föda upp höns

Det finns fler än ett sätt att utöka din hönsflock. Du kan köpa fler höns, eller så kan du föda upp kycklingar från hönsen du redan har. Tanken på att föda upp höns är väldigt spännande, och massvis med hönsägare väljer att göra detta. Om du vill tävla med dina höns är det givet att du avlar fram dina egna utställningshöns, men det kan också vara en rolig sak att involvera hela familjen i. Vem vill inte ha små fjuniga kycklingar springande i trädgården?


En grupp unga kycklingar under en värmelampa
En grupp unga kycklingar under en värmelampa

Påbörja en uppfödning

Om du inte redan har en tupp bör du leta upp en hos en ansedd uppfödare. Om du föder upp för att visa dina höns på tävlingar och shower bör du kontakta en uppfödare som sysslar med samma sak. Bästa tiden på året för att påbörja en uppfödning är på våren.


En vacker röd djungeltupp
En vacker röd djungeltupp

Du behöver antingen köpa eller bygga en uppfödningshage, en separat plats där din uppfödningsflock bor. De bör ha sitt eget hus med gård. En uppfödningsflock består av en tupp och en grupp (6-10) hönor. Du måste se till att alla höns i din flock är friska och utan några parasiter eller infektioner.


Parning

En tupp kan para sig med flera hönor om dagen. Parningsprocessen kan vara krävande för hönorna eftersom det innefattar att plocka delar av hennes fjäderskrud, vilket ibland kan ge sår. Det kan vara bra att skaffa hönssadlar åt dina höns för att skydda dem från tuppens klor och sporrar.


En tupp parar sig med en höna
En tupp parar sig med en höna

När parning ska ge kan din tupp visa tecken på uppvaktning, men alla är inte romantiker, så det är möjligt att de bara beter sig som vanligt. Uppvaktningen består vanligtvis av att sträcka ut vingarna och dra dem längs med marken medan han går åt sidan. Han kan också plocka upp saker och sedan tappa dem för att få hönans uppmärksamhet. När tuppen fått den uppmärksamhet han vill ha sätter sig hönan vanligtvis ner på marken och låter honom hoppa upp på henne. Han kommer klättra upp på hennes rygg och hålla i hennes nackfjädrar och trampa för att hålla sig kvar. Tuppens reproduktiva könsorgan sitter precis innanför kloaken, och hönan och tuppen trycker sina kloaker mot varandra. Parningsprocessen är över jättesnabbt, vanligtvis tar det inte längre än en minut.


Befruktade ägg

Du måste plocka äggen regelbundet, även om du planerar att låta en av dina höns ruva på dem. Det är för att du ska kunna se vilka ägg det är bäst att hon ruvar. Vissa menar också att förvaring i 24 timmar innan äggen ruvas garanterar kläckning. Befruktade ägg kommer inte bli embryon om de inte ruvas på rätt sätt.

När du plockar äggen bör du ha rena händer så att du inte för över patogener till äggen genom det porösa skalet. Det är också väldigt viktigt att hålla redet rent från spillning och smuts så att äggen inte far illa. Om du gör det kommer du inte behöva rengöra äggen innan de ruvas. Om du vill eller måste rengöra äggen bör du använda äggrengörare och varmt vatten. När du väljer vilka ägg du vill behålla och kläcka är det bäst att välja ägg som är jämnt formade och inte har några sprickor.

Befruktade ägg ska förvaras med den spetsiga änden ner i en äggkartong. De kan förvaras i upp till 7 dagar innan de ruvas. Håll dem vid 13°C på en plats med hög luftfuktighet. Du måste också vända på äggen för att se till att det inre membranet inte fastnar i det yttre skalet. Du kan enkelt lägga en tjock bok eller en tom äggkartong under en sida av äggkartongen och ändra sida varje morgon för att vända äggen.


Kläck äggen

Du har två val när det kommer till att kläcka dina befruktade ägg. Du kan välja antingen en äggkläckare eller en ruvande höna. En kläckare är mer pålitlig men kräver mer från dig. För att att läsa med om att kläcka och ruva ägg själv, klicka här.


En kull befruktade hönsägg i en äggkläckare
En kull befruktade hönsägg i en äggkläckare

Placera din ruvande höna i ett eget värprede. En kaninbur kan vara ett bra alternativ eftersom det ger henne en mörk och tyst plats att ruva på och en separat plats att äta och dricka på. Det är viktigt att det är fuktigt i redet. För att lyckas med det kan du klippa lite grästorv och lägga i huset. Vänd den med jordsidan upp och gör en liten håla för att se till att äggen ligger kvar. Täck grästorvet med färskt strö. Du kan sen flytta din ruvande höra till detta rede och lägga några låtsasägg under henne och vänta en dag eller två för henne att vänja sig vid redet och se till att hon kommer ruva på de riktiga äggen tills de är färdiga att kläckas.


En kycklig på väg ut ur sitt ägg med näbben först
En kycklig på väg ut ur sitt ägg med näbben först

Försök lägga in dina befruktade ägg på natten. En stor höna kan ruva på upp till 12 ägg, men mindre dvärghöns klarar bara ungefär 6. Du måste se till att hon täcker äggen helt utan att behöva sträcka på sig. Det kommer ta ungefär 21 dagar för äggen att kläckas, men det varierar lite mellan olika raser.

Din ruvande höna bör nu klara resten av processen själv. Hon kommer påskynda kläckningen och strunta i ägg som hon vet inte kommer kläckas. När hon lämnat redet med sina nya kycklingar är det bäst att ta bort kvarvarande ägg och göra dig av med dem.


Fostra kycklingarna

Du bör hålla din höna och kycklingarna borta från resten av flocken tills kycklingarna är 6 veckor gamla. Håll dem också inomhus den första veckan eftersom det förmodligen är alldeles för kallt och vått utomhus. Ge dem kycklingmat och vatten från en vattenautomat speciellt utformad för kycklingar. Efter en vecka kan kycklingarna gå ut på kortklippt gräs. Håll dem på en säker övertäckt gård för att hindra rovdjur från att ta sig in. Hönsmamman kommer lära dem allt de behöver veta.


En frisk ung kyckling sitter i sin ägares handflata
En frisk ung kyckling sitter i sin ägares handflata

När de är 6 veckor gamla kan du introducera dem för flocken. Deras mamma komma skydda dem från mobbning, men håll ett öga på dem för att se till att de har det bra. Om de är i fara bör du flytta dem igen tills de är stora nog att ta hand om sig själva.



Kommentarer

Det finns inga kommentarer än