Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Släpp din hund lös för första gången

Att låta din hund springa utan koppel och utforska lukter och nya saker på en promenad är en spännande upplevelse för er båda. Det kan vara så att din valp springer runt helt ohämmat och utforskar sin nya frihet, eller så är hen mer avvaktande och nervös, och behöver lite mer uppmuntran.

Att träna din hund att stanna vid dig utan koppel handlar om repetition och belöning. Ta alltid med dig gott om godisbitar när du är ute med hunden, så att du kan belöna hen varje gång hen återvänder, men håll dem utom synhåll så att hunden får arbeta för belöningen.


Belöna alltid din hund när hen kommer tillbaka till dig
Belöna alltid din hund när hen kommer tillbaka till dig

Börja med koppel

Din hund kommer bli distraherad av massa olika dofter och ljud, samt andra hundar och människor. Det är viktigt att hålla hen upptagen så att hen inte springer bort. Börja med att gå igenom alla kommandon hunden redan kan (sitt, stanna, kom), men i koppel och på en plats utan så mycket distraktion. Trädgården är vanligtvis den bästa platsen att börja. ‘Stanna’ är det viktigaste kommandot nu. Kalla tillbaka hunden varje gång hen börjar röra sig bort och var ihärdig. När hen stannar som hen ska kan du börja använda ‘kom’ direkt efter ‘stanna’. Om din hund är lite tveksam till att komma tillbaka kan du försiktigt dra lite i kopplet. Kom ihåg att belöna hunden med en godisbit och massvis med beröm direkt efter att hen gjort som hen ska.


Börja träna med hunden i koppel
Börja träna med hunden i koppel

Utan koppel

När du känner dig bekväm med att hunden svarar på dina kommandon i kopplet är det dags att släppa hen lös. Välj en tyst plats (iväg från trafik) och gå igenom hens kommandon igen. Låt hunden ‘sitta’ och sen ‘stanna’, och ta sedan av kopplet. Gå en kort sträcka och ropa tillbaka hen innan hen får springa fritt.


Öppna dina armar och använd en glad röst för att uppmuntra din hund att komma tillbaka
Öppna dina armar och använd en glad röst för att uppmuntra din hund att komma tillbaka

Håll kontakten med hunden genom att kalla tillbaka då och då och belöna med godisbitar, klappar och beröm. Hunden kan springa iväg ett par gånger, men det är viktigt att du inte springer efter, eftersom hen då kommer tro att ni leker. Efter den första euforin kommer hen förmodligen komma tillbaka. Kalla tillbaka och få inte panik. Tro på din hund, men var auktoritär eftersom hen måste veta att det är du som bestämmer.


Att låta hunden springa utan koppel ger hen mer motion
Att låta hunden springa utan koppel ger hen mer motion

Varje gång din hund kommer tillbaka till dig, ge hen massvis med beröm, klappar och en godisbit så hen vill komma tillbaka nästa gång.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än