Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du lär din hund att stanna

Vi tycker att träning är ett fantastiskt sätt för hundar att komma nära sina ägare och bli psykiskt stimulerade. Att lära din hund att stanna kan vara väldigt användbart i många situationer, som när du ska gå och öppna dörren för gäster, eller när ni äter middag och du vill att hen ska stanna i sin säng. En hund som lärt sig att stanna har större förståelse för disciplin, och kommer vara lättare att kontrollera och lita på i många situationer.

Hundar svarar bäst på belöningsbaserad träning, så se till att du har en handfull hundgodis i beredskap innan du börjar lära hunden ett nytt kommando. Om du belönar hunden direkt efter att hen gjort någonting rätt kommer hen lära sig fort. Det är viktigt att du aldrig slutar belöna din hund med godisbitar och beröm eftersom hen annars kan glömma vad du lärt hen. Hundar svarar speciellt bra på ljud och kroppsspråk, så se till att du uttalar ditt kommando så tydligt och kort som möjligt, och att du upprepar varje handsignal på ett liknande sätt varje gång.


Lär en hund att stanna
Lär en hund att stanna

Att träna din hund att lära sig stanna kan delas upp i två delar. Första steget låter din hund se godisbiten hen arbetar för, så att hen snabbt vänjer sig vid situationen. I nästa del av träning är godisbiten gömd så att du kan börja lära din hund att stanna utan att locka med en godisbit varje gång. Du måste dock fortfarande belöna din hund när hen svarat på ditt kommando på rätt sätt.


Del 1

  1. Stå nära mattan, korgen eller sängen som du vill att din hund ska stanna på, och ropa på hen.
  2. Visa din hund att du har en godisbit i handen genom att placera den framför hens nos, och släng den sen på kudden så hen går dit. När du kastar godisbiten, rör armen på samma sätt som du skulle göra om du pekade på mattan.
  3. När du kastar godisbiten och pekar på mattan, säg “Gå och sätt sig” eller “Gå till din säng” (Du kan säga vad som helst, men se till att du bestämmer dig för en och håller fast vid samma).
  4. När hen ställer eller sätter sig på kudden, ge massvis med entusiastiskt verbalt beröm, och rör dig sen tillbaka ett par steg så hunden flyttar sig från kudden igen.

Upprepa denna process tills din hund går till kudden varje gång utan att tveka. Med denna belöningsbaserade träning kommer hen snabbt lära sig att hen får en godisbit om hen stannar på kudden. Vissa hundar kan behöva lite längre tid än andra, men ge inte upp - det kommer snart gå.


Del 2

  1. Håll en godisbit i ena handen bakom ryggen upprepa samma kommando som du använt tidigare.
  2. Stå sen ett par steg längre bort från kudden och peka på kudden med din tomma hand. Så fort din hund vänder sitt huvud för att titta på kudden, kasta försiktigt godisbiten. Hunden bör inte se att du kastar den. Det kommer lära hen att hen fortfarande kommer bli belönad om hen går till kudden, även om hen inte ser det.
  3. Om din hund följer ditt kommando på rätt sätt, flytta tillbaka ett par steg så att hen hoppar upp från kudden igen.

Upprepa steg 2 tills din hund börjar gå till kudden utan att tveka eller lockas med en godisbit. Se till att du säger samma sak och pekar på samma sätt varje gång. Varje gång din hund går till sin säng, ge hen massvis med beröm. När hen klarar av att gå till kudden utan att tveka kan du sluta kasta godisbiten. Gå istället fram till sängen och ge hen belöningen ur din hand.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än