Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Separationsångest - hur du tränar en hund att vara ensam hemma

Bandet som utvecklas mellan din familj och din hund är starkt. De ser sig snabbt som en viktig del av den nya flocken, din familj. Om du måste lämna hunden ensam under vissa stunder på dagen kan de känna sig övergivna, och många blir oroliga när detta händer.


En ledsen mastill lämnad ensam hemma
En ledsen mastill lämnad ensam hemma

Separationsångest är den vanligaste orsaken till destruktiva beteende när din hund lämnas ensam. Din hun kan börja tugga, bita, skälla, dregla, rymma, stjäla mat och gräva efter döda djur och avföring när ni är ute på promenad. Anledningen att hundar utvecklar dessa beteenden är att de bli stressade när de lämnas ensamma och upplever en förändring i sin vanliga miljö eller rutin. Det är vanligt att du märker seperationsångestbeteende när du är på väg att lämna din hund eller precis efter att du gått.


Två uttråkade hundar som lämnats hemma utan någonting att göra
Två uttråkade hundar som lämnats hemma utan någonting att göra

Förebyggande och behandling

Du måste vänja din hund vid att vara ensam under korta perioder så hen vet att allt kommer bli okej. Ju tidigare du gör detta, desto bättre kommer det gå. Många menar att burträning är den bästa metoden eftersom det ger din hund en lugn och tyst miljö som hen kan kalla sin. Det är viktigt att du låter din hund tillbringa tid med sig själv, antingen i sin koja, ett annat rum eller i trädgården. Det kommer motverka att din hund blir överdrivet beroende av dig. Lämna helst inte en valp ensam, men du kan fortfarande träna hen under uppsyn.


Burträna en hund med separationsångest

Runt om i världen har burträning börjat bli det mest populära sättet att motverka separationsångest. Om din hund har utvecklat destruktiva beteenden när du är borta kan det bero på att hen är orolig. Se till att du börjar med att lämna hunden ensam under korta perioder, och öka dem successivt allt eftersom hen blir mer bekväm. Det är viktigt att du genomför träningen när hunden är trött efter en lång promenad, och se till att kojan är bekväm och inbjudande genom att lägga in en kudde och en filt, och belöna hunden när hen är lugn och tyst.

Se till att du inte drar ut på tiden när du ska åka hemifrån. Ju mindre väsen du gör desto bättre eftersom det inte blir en lika stor chock när du lämnar hunden. Det kan hjälpa att ge din hund något att distraheras av precis innan du går, kanske en leksak fylld med hens favoritgodis.


Ångestdämpande kappor

Tänk på vad du tycker om att ta på dig efter en lång dags arbete. Kanske din pyjamas, en huvtröja eller mysbyxor? Dessa kläder gör oss avslappnade, så det kommer inte som en överraskning att din hund kan lugnas av en egen mysig kappa.


En väldigt upprörd labrador som lämnats ensam hemma hela dagen
En väldigt upprörd labrador som lämnats ensam hemma hela dagen

En ångestdämpande väst kan användas för att lugna ner din hund. Den ger ett försiktigt tryck runt din hunds torso, vilket ofta har en lugnande effekt. Dessa västar hjälper inte bara hundar som lider av separationsångest, utan lugnar också hundar som är rädda för raketer, åska eller att åka bil. Det kan absolut vara värt att prova om du har en orolig hund.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än