Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vilken mat ska jag inte ge min hund?

Som husdjursägare vill vi ofta dela med oss av vår mat till våra lurviga vänner. Men all mänsklig mat är inte säker för hundar. Faktum är att en del mat kan vara rent skadlig och orsaka allt från lätta magbesvär till allvarlig förgiftning. Att förstå vilken mat du inte ska ge din hund är viktigt för att se till att din hund är frisk och glad.

Är matrester okej för hundar?

Vi kan alla bli frestade att ge vår älskade hund en bit mat från vår tallrik eller skärbräda, men alla matrester är inte lämpliga för hundar. Medan vissa livsmedel är ofarliga att äta med måtta, kan andra störa magen eller till och med utgöra allvarliga hälsorisker.

Mat med hög fetthalt, som bacon eller korvrester, kan leda till bukspottkörtel-inflammation (pankreatit) hos hundar. På samma sätt kan en del kryddor, som vitlök och lök, vara giftiga för hundar. För att vara på den säkra sidan är det bäst att undvika att mata din hund med köksrester helt och hållet och hålla dig till hundvänliga godsaker och snacks. Att ge din hund skräpmat kommer också att uppmuntra den att tigga mat från dig, vilket i slutändan kommer att orsaka mer irritation och stress än nöje.

En Beagle äter matrester från bordet
Förvara mat avsedd för människor utom räckhåll för hundar och undvik att ge dem matrester

Giftig mat för hundar

Det är viktigt att veta vilka livsmedel som är giftiga för hundar. Det är också viktigt att hålla denna mat utom räckhåll för din hund och vara uppmärksam på ingredienser när du lagar måltider eller mellanmål.

Choklad, kaffe och kaffein: Dessa produkter innehåller gifter som också kallas metylxantiner, som är tillsatser som kan orsaka allvarliga hälsoproblem hos hundar. Bara en liten mängd kan framkalla allt från kräkningar och diarré till hyperaktivitet och onormal hjärtrytm, och i extrema fall kan det leda till skakningar, kramper och till och med dödsfall. Obs: mörk choklad är den farligaste, eftersom det är den renaste typen av choklad.

Vindruvor och russin: Dessa ofarliga frukter kan vara goda för oss att småäta och de kan verka toppen för hundar, men det är viktigt att undvika att mata din hund med detta till varje pris. Vindruvor och russin kan nämligen leda till njursvikt hos hundar, även i små mängder.

Lök, vitlök och gräslök: Dessa doftande kryddor är inte bra för hundar. De är kända för att orsaka gastrointestinala problem och om de äts i stora mängder, kan dessa livsmedel orsaka skador på en hunds röda blodkroppar, vilket leder till blodbrist. När det gäller att mata din hund med godsaker är smaklösa godsaker bäst.

Xylitol och andra konstgjorda sötningsmedel: Finns i många produkter, från godis och konstgjorda livsmedel till tandkräm och läsk - xylitol kan orsaka en snabb frisättning av insulin hos hundar, vilket leder till hypoglykemi och leversvikt. Kontrollera alltid etiketterna för att se om dessa ämnen ingår och undvik i så fall att ge dessa produkter till din hund.

Avokado: Även om den är rik på protein och vitaminer för människor, innehåller avokado persin, ett svampdödande toxin som kan orsaka kräkningar och diarré hos hundar. Den giftigaste delen av avokadon för hundar är faktiskt skinnet och kärnan, så se till att de slängs på rätt sätt och inte läggs i en soptunna på marknivå där din hund kan komma åt dem.

Nötter: Nötter, inklusive mandlar, pekannötter och valnötter, innehåller stora mängder oljor och fetter som, om de äts i stora mängder, kan orsaka kräkningar och diarré hos hundar. Macadamianötter är de mest giftiga nötterna för hundar och orsakar svaghet, depression, skakningar och hypertermi. Så det är bäst att undvika alla nötter helt och hållet.

Alkohol: Inte mat, vi vet, men det är något människor ibland frestas att låta en hund prova, särskilt om det är öl. Öl är gjord av korn och det är kallt och uppfriskande en varm dag – visst är det okej för hundar? Fel. Även små mängder kan orsaka alkoholförgiftning hos hundar, vilket kan leda till kräkningar, diarré, koordinationsproblem, andningssvårigheter, koma och till och med dödsfall.

Rått kött, ägg och ben: Rått kött och råa ägg innehåller bakterierna salmonella and E. coli som kan vara farliga för hundar. Och även om det kan verka naturligt att ge din hund ett ben från din kokta kyckling eller kalkon, är det inte det. Kokta ben kan gå sönder när de tuggas av hundar och orsaka kvävning eller punktering i matsmältningskanalen. Så håll dig bara till hundvänliga godsaker.

Deg med jäst: Hembakat bröd må vara en ny trend, men var extra försiktig om du låter degen jäsa på köksbänken och se till att den inte är inom räckhåll för hunden. Om din hund äter bara en liten bit av jästdegen kommer den att fortsätta att jäsa i tarmen, vilket orsakar smärtsamma gaser och magont, och producerar även små mängder giftig etanol. I extrema fall kan det få tarmen eller magen att vrida sig, vilket är ett livshotande tillstånd.

Detta ska du göra om din hund får i sig giftig mat

Om du misstänker att din hund har fått i sig något giftigt bör du omedelbart kontakta din veterinär. Tiden är viktig när det gäller matförgiftning, så vänta inte på att symtomen ska dyka upp. Ge din veterinär så mycket information som möjligt, inklusive vad din hund åt, hur mycket och när, och följ deras vägledning om vad du ska göra. Att undvika giftig mat helt och hållet är alltid det bästa skyddet för din hund för att undvika att den blir sjuk, så tänk på att alltid ge den hundvänlig mat och godsaker.

Mat som är okej att ge till din hund

När det gäller att mata din hund, är det viktigt att hålla sig till säkra och näringsrika alternativ. Kom ihåg att måttlighet och variation är viktigt för att ge din hund en balanserad kost. Låt oss ta en titt på mat som är ok för din hund att äta.

Magert kött: När det är helt tillagat är magert kött som kyckling, kalkon och nötkött okej att ge till din hund. Dessa kött är en stor källa till protein och lättsmält vilket gör att hundar tolererar dem väl.

En del frukter och grönsaker: Har du någonsin velat fråga din hund om de har ätit alla sina grönsaker? Vissa frukter och grönsaker är okej för dem att äta. Blåbär, morötter och gröna bönor är alla perfekta mellanmål för din hund eftersom de är rika på fibrer och viktiga vitaminer.

Jordnötssmör: Jordnötssmör är ett välsmakande godis för hundar som är rikt på nyttiga fetter och protein och en smaskig "mänsklig mat" för hundar att äta med medicin eller i hemlagat hundgodis. Se bara till att välja naturligt jordnötssmör som är fritt från xylitol och tillsatt salt - annars är det nej.

Torr eller våt hundmat: Och den självklara vinnaren när det gäller mat för hundar är torr eller våt hundmat som är särskilt utformad för hundar. Eftersom vissa livsmedel kan ha dolda ingredienser eller kan ogillas av din hund, är det bäst att hålla sig till hundvänlig mat när det är möjligt.


En Labrador retriever äter mat från Omlets salviagröna hundskål.
En hundskål från Omlet är det perfekta sättet att ge din hund nyttiga, näringsrika måltider.

Omlet och din hund

Som ansvarsfulla husdjursägare är det vårt jobb att se till att våra lurviga vänner blir väl omhändertagna, och detta gäller även deras kost. Att undvika giftig mat och hålla sig till en balanserad kost anpassad efter deras näringsbehov är viktigt för att de ska må bra. På Omlet förstår vi hur viktig kontakten mellan husdjur och människor är och vi strävar efter att tillverka produkter som förbättrar livet för både husdjur och deras ägare. Från hundskålar till bekväma hundsängar och snygga hundburar, vi på Omlet vill att dina älskade husdjur ska vara friska och glada, så att de kan leva tillfredsställande liv vid din sida.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än