Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

7 tecken på en frisk höna

När du väljer en höna från en flock finns det sju saker du kan undersöka för att vara säker på att du får med dig friska höns hem. 1. Ögon: En frisk hönas ägg är ljusa, alerta och utan något slags utsöndring.

 2. En vacker höna med en frisk näbb och ögon
  En vacker höna med en frisk näbb och ögon

 3. Näbb: Kolla att hönans näbb inte är sönder på toppen eller flagnar. Alla brutna näbbar växer tillbaka, och en höna med en bruten näbb kan ha svårt att äta och dricka.

 4. Kropp: När du plockar upp din höna bör de kännas som en fyllig vikt. Om du kan känna ett framträdande bröstben kan de möjligtvis vara undernärda.

 5. En frisk Jerseyhöna
  En frisk Jerseyhöna

 6. Fjädrar: Kolla att fjädrarna har en bra täckning utan märkliga kala fläckar eller skador. Vissa höns pickar på varandra och drar ut fjädrar vilket kan leda till allvarliga skador om det inte tas hand om.

 7. Löss / Kvalster: När du kollar dina höns bör du alltid leta efter löss och kvalster. De kan vara svåra att se men dyker vanligtvis upp längst inne på fjädrarna nära skinnet och på själva skinnet.

 8. Utlopp: Det är vanligare hos kycklingar, men kan också hända att kanalen där spillningen kommer ut klistras ihop. Det händer när lös avföring samlas runt utloppet och täcker över det. Om det inte behandlas kan det vara väldigt farligt, så se till att hönsen du köper har ett klart utlopp.

 9. Ben & fötter: Kolla att hönsens ben inte är för fjälliga. Friska ben ser ut som på bilden nedanför och för fjälliga ben kan vara tecken på angrepp eller kalkben.

 10. Närbild på ett par friska hönsfötter
  Närbild på ett par friska hönsfötter

Undersök fötterna så att de ser rena och friska ut utan såriga områden, att alla tår/klor är kvar och det inte finns tecken på några andra skador.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än