Citronmarängpaj

Om du inte kan ta dig till skidbacken i helgen är denna citronmarängpaj det perfekta alternativet. Du kan skapa dina egna snöiga miniberg baserat på Dolomiterna, Klippiga bergen eller till och med Himalaya.

Precis som med skidåkning kräver den lite övning för att få den rätt, men när du lyckas kommer dina vänner bli otroligt imponerade! Servera med en kula vaniljglass.


Lyse Lemieuxs äggcellenta citronmarängpaj ser smaskig ut
Lyse Lemieuxs äggcellenta citronmarängpaj ser smaskig ut

Tillbehör

  • 20cm pajform
  • Elvisp
  • Måttsats
  • En ugn som värmts till 200 grader.

Ingredienser

  • Skal och saft från två ekologiska citroner
  • 3 hemmagjorda äggulor
  • 3 matskedar maizena
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl strösocker
  • 40 g smält smör
  • Ett paket mördeg

För marängen

  • 3 äggvitor
  • 1 ½ dl strösocker

Tillvägagångssätt

  1. Rulla ut mördegen till 3mm tjocklek och tryck ner i formen. Picka med en gaffel och lämna ungefär 4 cm hängande över kanten eftersom den kommer krympa i ugnen. Grädda i 15 minuter, ta sedan ut och sätt ugnen på 150 grader.

  2. För att göra fyllningen, addera tillräckligt med vatten till maizenan och sockret för att bilda en jämn smet. Värm upp resten av vattnet i en kastrull med citronskalet. Sjud i en minut och häll sedan över maizenablandningen. Sätt tillbaka blandningen på plattan på en låg temperatur och låt koka upp medan du konstant rör runt. Plötsligt kommer den tjockna, sjud då i ytterligare en minut. Vispa sedan i äggulan, sen citronsaften och till slut smöret. Häll denna goda blandning på den gräddade mördegen.

  3. Använd en stor skål och se till att vispen och skålen är torra och rena. Vispa äggen på hög hastighet i något minut. När du är klar ska du kunna vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ut. Om dina äggvitor stannar i skålen, vispa igen och addera sockret gradvis. När allt socker har blandats i, använd en stor metallsked för att forma dina bergstoppar ovanpå citronblandningen. Se till att du täcker allting!

  4. Grädda i ugnen i ungefär 35 minuter tills topparna är ljust bruna. Det är bäst att lämna pajen att svalna i en timme innan ni äter den eftersom det garanterar att citronblandningen stelnat.


Relaterade produkter

Kundfoton

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än

Skriv en kommentar

Få Omlets nyhetsbrev!

Stäng

Registrera dig för tävlingar, nyheter, specialerbjudanden och massa mer. Det är gratis!