Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hela vägen från stjärt till näbb

1 Öron
2 Ögon
3 Ansikte
4 Näsborrar
5 Övre käken
6 Topp
7 Nedre käken

8 Handpennor
9 Armpennor
10 Stjärt
11 Klor
12 Simhud
13
14 Tarsus

Ögon
Ankor har god syn och kan se långt. De kan också se i stort sett 360 grader runt sig själva eftersom ögonen sitter på sidan av huvudet. Det enda problemet är att de inte har fungerande tårkanaler, så de behöver vatten regelbundet för att kunna rengöra och fukta sina ögon.

Näbb
En ankas näbb är en fantastisk produkt av evolutionen. De är designade för att kunna skyffla upp vatten och rota runt efter insekter och andra godsaker i marken. Näsborrarna sitter nära huvudet, så att de kan leta efter mat i vattnet utan att behöva hålla andan. Övre halvan av ankas näbb, culmen, är en förlängning av kraniet och sitter fast. Bara underkäken rör sig. Näbben är täckt av ett lager keratin som konstant bryts ner och växer tillbaka.

Fötter
Tillsammans med näbben är ankors fötter förmodligen deras mer karakteristiska symbol. Simhuden mellan tårna gör det möjligt för dem att simma väldigt snabbt, men fötterna är också användbara för att paddla runt i vattnet. Även om simfötterna ser mjuka ut bör du vara försiktig när du håller din anka, eftersom de har små klor längst ut på fötterna.

Fjädrar
Även på nära håll ser en ankas fjäderdräkt ut som en sömlös filt, och fjädrarna överlappar varandra för att skapa en mjuk, strömlinjeformad yta. De håller fjädrarna fina genom att regelbundet rengöra sig själva. Då gnuggar näbben olja på fjädrarna från en körtel vid stjärtfjädrarna. De använder sedan näbben för att täcka fjädrarna med en tunt lager olja, för att göra dem vattentäta. Ankungar får denna olja från sin mamma tills de utvecklat egna fjädrar. Ankor har också olika lager av fjädrar för att kunna klara av olika väderlekar. Under de översta fjädrarna har de ett tjockt lager dun som isolerar dem och gör att de kan simma runt i kallt vatten hela dagarna.

Stjärt
Stjärten är oftast ett bra sätt att könsbestämma en anka. Om du ser ett par små lockiga fjädrar bland stjärtfjädrarna är det troligt att ankan är en könsmogen hane.

Vingar
De flesta ankor har vingar som gör att de kan flyga både högt och långt. De har aerodynamiska kroppar och kan vika in sina fötter, så att de inte är i vägen. Till skillnad från höns har de stora, väl utvecklade flygfjädrar.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än