Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Brakel Höns

En vacker målning av en kvinnlig silverbrakel bantam. En vacker målning av en hane av silverbrakel bantam

Brakel Historia


Brakel är en av de äldsta europeiska hönsraserna, och har anor tillbaka till 1400-talet. De tros ha tagits till Belgien under medeltiden av korsriddare, och är förmodligen besläktade med fayoumihönsen som fortfarande finns i Egypten. Det fanns från början två skida raser; en större sort från Flandern, och en lättare och mindre sort från Kempen, men på grund av korsavel försvann skillnaderna, vilket resulterade i en ras. De var väldigt ovanliga efter andra världskriget, men har blivit vanligare på senare år. De klassas som en lätt ras med randiga markeringar och små svarta ögon och är en väldigt vacker fågel.

Brakel Beteende


Brakelhönsen utvecklades för äggproduktion och lägger ungefär 200 vita ägg om året. De kallas ibland för "den dagliga värparen" och "nunnehöns" och är tuffa höns som är bra på att stå emot sjukdom. De föredrar att gå fritt och älskar att gräva i rabatter och komposter. Till att börja med lämnades de att ta hand om sig själva, så de är otroligt skickliga på att hitta mat. Att ha för många höns på en begränsad yta kan leda till mobbing eftersom det är en aktiv ras som tycker om att röra på sig. De är trogna mot sina ägare, men oroliga kring främlingar. De är väldigt uppmärksamma djur som kan upptäcka rovdjur en kilometer bort. Tupparna väger ungefär 4 kg, och hönorna ungefär 3 kg. Att föda upp brakelhöns är relativt lätt. Kycklingarna mognar fort och klarar sig undan de flesta sjukdomar, förmodligen eftersom deras förfäder klarade sig själva.

Det finns också en dvärgversion, men man ser den väldigt sällan. Dessa hönor lägger relativt stora ägg, vilket är ovanligt för dvärghöns. Tupparna väger kring 1 kg och hönorna ungefär 800g som fullvuxna. De är bra på att flyga och är väldigt aktiva, så det är bäst att också låta dvärgbrakelhönsen gå fritt. De blir sällan liggsjuka och producerar ägg under vår och sommar. Eftersom de lägger så pass stora ägg är de ett perfekt tillskott till flocken.

Brakel Status


Relativt vanlig

Bilder på Brakel

Kyckling i trädgården
Silver brakel tupp och höna
Min brakelhöna stripey på omlet abborre

Brakel till salu


Vänligen notera: Alla djur som är till salu här måste hämtas av köparen. Varken Omlet eller den som säljer djuret kan leverera det till köparen. Säljaren kommer att skicka sin kontaktinformation till dig så att ni kan komma överens om betalning och upphämtning,
Sell Yours Here
Det är gratis!
Ledsen, det finns för tillfället inga Brakel till salu.

Senaste recensionen för Brakel


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.