Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur vet jag om mitt marsvin är dräktigt?


Om du tror att ditt marsvin är dräktigt är det bra att åka till veterinären eftersom det kan innebära många faror, speciellt om hon är över ett år gammal och inte har fått ungar innan. Här nedanför ha vi listat några symptom som kan visa på att ditt marsvin väntar ungar.


Det första du kanske bör fundera på är om hon har varit i kontakt med någon okastrerad hane nyligen. Marsvin blir könsmogna tidigt, vissa vid endast fem eller sex veckors ålder. Vissa ägare har fått med sig ett nytt marsvin hem och upptäckt att hon redan är gravid!


baby guinea pigs
Ungarna är supergulliga, men mamman tycker ofta att det är både stressande och väldigt smärtsamt

Om ditt marsvin har varit gravid i mer än två eller tre veckor kan du försiktigt känna fostren. Utan att vända henne uppochner eller lägga på något slags tryck, dra dina händer försiktigt längs med hennes sidor så kan du kanske känna ungarna. Om du håller henne försiktigt när hon ligger i ditt knä eller på en handduk kan du känna små upphöjningar i hennes buk. Dessa upphöjningar kan vara ungar, men de kan också vara cystor, så det är en bra idé att ta med henne till veterinären så att hen får undersöka vad det är och se om det verkar vara några problem.


Håll ett öga på vad ditt marsvin äter. Eftersom dräktiga honor skapar nya marsvin inom sig behöver de äta mer än vanligt, ibland upp till dubbelt eller tre gånger så mycket mat som vanligt. Om dina andra marsvin också äter mer än vanligt kan det dock bara vara ett tecken på att det är kallt snarare än att din hona är dräktig.


Slutligen, om ditt marsvin är fullvuxet kan du följa hennes vikt för att se om hon är gravid eller inte. Du kommer förmodligen inte kunna göra det utan riktig utrustning eftersom hon bara kommer gå upp några gram om dagen, men om du väger henne varje vecka bör du kunna se skillnad om hon är dräktig. I slutet av graviditeten kommer ungarna stå för mer än halva hennes kroppsvikt, så hon bör väga nästan dubbelt så mycket som vanligt.


Om du misstänker att ditt marsvin är gravid är vårt råd att ta henne till veterinären. Även om symptomen du sett inte har med dräktighet att göra kan hon ändå få hjälp, och om det visar sig att hon väntar ungar kan din veterinär se till att det hela går så bra som möjligt och ge dig råd om hur du på bästa sätt tar hand om ditt marsvin under och efter dräktighetstiden.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än