Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Presentera marsvin för varandra


Marsvin kan vara ganska rädda och oroliga när det kommer till förändringar. Vissa kan vara särskilt nervösa vilket gör det svårt att introducera både nya platser eller nya kompisar. Om du låter det ta sin tid kommer det dock gå bra i slutändan. Här har vi lagt ihop några tips och råd som gör att det kommer gå som smort!


 1. Var 100% säker på marsvinens kön
  Om du inte är helt säker är det värt att snabbt svänga förbi veterinären eftersom vissa husdjurssäljare är bättre än andra på att könsbestämma marsvinen, och det kan ibland bli fel. Det är viktigt att vara helt säker på vilket kön dina marsvin har, inte bara för att du förmodligen inte vill ha massvis med ungar, utan för att honor som blir gravida för första gången efter att de fyllt ett år riskerar att få allvarliga problem när hon försöker föda ungarna eftersom höftbenen vid denna ålder helt stelnat.

 2. Skapa separata, temporära inhägnader
  Om du introducerar nya marsvin för dina nuvarande måste du se till att hålla dem i separerade de första veckorna. Det räknas som karantäntiden; de nya marsvinen måste hållas borta ett tag ifall de plockat upp någonting från sitt förra hem. Efter karantäntiden, om de verkar friska och beter sig som du skulle förvänta dig, är det förmodligen säker att introducera dem för de andra marsvinen.

 3. fast guinea pig friends
  Vissa marsvin behöver lite tid att vänja sig vid varandra

 4. Skapa neutrala, omarkerade revir för presentationer
  När stunden till slut kommer och du ska introducera dina nya marsvin för dina nuvarande måste du se till att det sker på en neutral plats. Det låter lite löjligt, men marsvin kan hålla ganska hårt på sina revir, och om de känner att någon invaderar deras hem kan de genast tycka illa om de nya marsvinen.

 5. Få bort dofter
  Bada alla dina marsvin (med speciellt marsvinsshampoo) så att de inte luktar starkt av den ena eller andra gruppen, och tvätta hela din utrustning så att den ger ifrån sig så lite lukt som möjligt.

  a neutral ground
  Att minska marsvinens naturliga doft kan göra att introduktionen går lättare

 6. Övervaka framstegen
  Kolla till dem noga så att du kan få en uppfattning om huruvida de trivs tillsammans eller inte. Ha en liten handduk nära till hands som du kan slänga över dem ifall de skulle börja bråka. Det kan vara svårt att avgöra när det är dags att gå emellan, men det är bäst att vara redo. Varningstecken är att håren på marsvinets rygg står rakt upp, gäspande för att visa tänderna och hackande tänder. Ett väldigt lätt nyp bör inte skada marsvinet, men om nypet ser aggressivt ut eller om marsvinet som nypts skriker till är det dags att dela på dem.

 7. Även om ingen av varningssignalerna syns till måste du ändå hålla koll på dina marsvin i flera timmar så att ingenting allvarligt händer. För att minska risken för bråk, försök gnida hö och strö från den gamla buren på dina nya marsvin och lägg in gott om roliga och intressanta leksaker och godsaker i den neutrala inhägnaden för att hålla dem roade.


  marsvin som äter tillsammans
  Marsvin som precis blivit introducerade för varandra måste övervaka noga

 8. Galleruppdelning
  Om du efter ett par försök att introducera dem på en neutral plats fortfarande har två marsvin som verkligen inte tycker om varandra, ge inte upp! En enkel sak att göra är att sätta upp ett galler mellan de olika områdena. På så sätt kan de prata med varandra utan att kunna attackera, och de räknas fortfarande som sambos. Du kan försöka ta bort gallret när de vant sig ännu lite mer vid varandra. Detta fungerar också vid två andra tillfällen: om du har en hona och en hane som du vill ska bo tillsammans men som du inte vill kastrera eller om ett marsvin konstant mobbar en annan. Tecken på marsvinsmobbning inkluderar regelbundna nyp, eller att den dominanta parten hindrar den andra från att äta och dricka. Om det bara händer någon gång då och då är det helt naturligt, men om det verkar hända ofta är det väldigt stressande för det utsatta marsvinet. Då kan det vara bra att använda gallertricket. Försök att ta bort gallret efter några dagar och se om deras förhållande förbättrats.


För det mesta kommer introduktioner gå hur bra som helst och efter ett par timmar på den neutrala platsen är det troligt att dina marsvin kommer bra överens. Fortsätt distrahera dem med leksaker och godis. Efter ett par timmar till kan det kanske gå att flytta in din nya större flock till deras normala plats. De första dagarna kan det vara bra att ha flera möjliga sovplatser för att minska risken att de blir stressade och angripna, men så länge du håller koll är det troligt att du snart kommer ha en lugn och trygg ny grupp.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än