Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vanliga hamstersjukdomar


Hamstrar kan drabbas av massvis med olika sjukdomar, men här har vi samlat de vanligaste problemen som det är bra att vara medveten om. Om din hamster verkar ha ont, har svårt att andas eller blöder rekommenderar vi att alltid ta med hen till veterinären så fort som möjligt.


Sår

Precis som människor kan hamstrar skrapa eller skära sig i vardagen. Om du mäker att din hamster har ett litet sår, försök att se om du kan lista ut var det kommit från, så att du kan ta bort farliga saker från buren och minska risken för att hamstern skär sig igen. Om det bara är en litet sår kan du ta lite ljummet vatten på en bomullstuss och försiktigt badda på såret. Vi rekommenderar inte att använda någonting menat för mänskliga sår på din hamster, som bandage, antiseptiskt medel eller krämer. Om såret är stort, djupt eller inte slutar blöda måste hamstern tas med till veterinären.


Att se till att din hamster får i sig alla vitaminer och mineraler de behöver hjälper dem att hålla infektioner borta
Att se till att din hamster får i sig alla vitaminer och mineraler de behöver hjälper dem att hålla infektioner borta

Bölder/abscesser

Hamstrar kan utveckla infektioner, och ibland kan det göra att bölder byggs upp. De kan sitta var som helst på kroppen (till och med i munnen), och orsakas av infektioner, vanligtvis streptokock- eller stafylokockbakterier. Dessa abscesser kan göra väldigt ont på din hamster, och de måste tömmas och rensas av en veterinär, så det är bäst att kontakta din veterinären.


Det främsta symptomet på bölder är just svullnader på kroppen. De kan vara hårda eller mjuk, svullnaden är full av var som hamsterns kropp har producerat medan den försökt mota bort infektionen.


Bar rub

Om din hamsters bur har galler kan du märka att din hamster gnager väldigt mycket på dem. Detta beteende, om du ser det ofta, kan resultera i håravfall och blödningar, och i vissa fall sitt och med permanent ärrbildning till följd av friktion.


Orsaker för bar rub:

  1. Vilja att tugga

    Det kan vara ett tecken på att din hamster behöver en gnagleksak i sin bur. Hamstrars tänder växer under hela livet, och tama hamstrar i fångenskap har inte tillgång till den mat och det material som de behöver för att hålla tänderna lagom långa. Din hamster kan få för sig att börja gnaga på buren om hen inte har något annat sätt att hålla tänderna korta. Ge hen någonting mjukare att tugga på, förslagsvis någon slags leksak.

  2. Bar run är väldigt smärtsamt för hamstern
    Bar run är väldigt smärtsamt för hamstern

  3. Leda

    En annan möjlig orsak är att din hamster behöver mer stimulans. Hen kanske vill komma ut ur buren och tillbringa mer tid med dig, eller ägna sig åt någonting annat spännande. Att öka mängden tid du leker med hamstern kan hjälpa, men det finns också mycket stimulerande leksaker du kan ge ditt husdjur. Har du t.ex. försökt låta hen utforska ert hem i en träningsboll?


  4. Behov av motion

    Är din hamsters bur stor nog, och har hen konstant tillgång till ett hjul i rätt storlek? Det är otroligt viktigt att hamstern har ett hjul, men om det är för litet kommer hen inte vilja använda det. Vuxna guldhamstrar bör ha ett hjul som är åtminstone 20 cm i diameter./p>


Cirkulerande

Om din hamster rör sig runt i cirklar och springer runt utan något tydligt mål kan det vara ett tecken på att någonting inte står rätt till. Det finns en rad olika orsaker, men den vanligaste är också den som är lättast att behandla - öroninflammation. Om din veterinär kan diagnostisera en inflammation kan hen skriva ut en medicin som hjälper ditt husdjur och gör att hen slutar springa runt i cirklar.


Det är alltid viktigt att låta en veterinär undersöka din hamster, eftersom det kanske inte är en öroninflammation utan någonting mer allvarligt, som en hjärnskada. Om du märker att din hamster cirkulerar är det bäst att ta med hen till veterinären.


Hosta och förkylningar

Hamstrar kan precis som vi bli förkylda, och bakterierna kan spridas från människor till hamstrar. Om du, eller någon i ditt hem, känner sig sjuk är det bäst att låta någon som är frisk ta hand om hamstern tills ni tillfrisknat. Det kan också vara bra att hålla en sjuk hamster borta från andra hamstrar ett tag.


Symptom på hosta och förkylning liknar de som vi känner av: svårigheter att andas, nysningar, hosta och rinnande nos. Det är alltid bäst att ta med hamstern till veterinären, dessa förkylningssymptom kan också betyda att din hamster har en infektion eller allergi.


Hamstrar kan också bli förkylda
Hamstrar kan också bli förkylda

Torra öron

Om du märker att huden på din hamstern öron flagnar kommer du förmodligen också se att din hamster kliar sig mycket. Du kan lindra problemen med lite vaselin. Att smörja in öronen kan hjälpa ett tag, och du kan behöva göra det regelbundet.


Uttorkning

Om din hamster ligger ner och inte rör på sig, och kanske till och med hyperventilerar, kan hen vara uttorkad. Ta din hamster till en sval plats så snabbt som möjligt och häll lite kallt, men inte iskallt, vatten på hen för att svalka hen. Det är bra att tillfälligt ställa ett tefat med vatten i buren och uppmuntra dem att dricka så mycket som möjligt. Många människor underskattar hur varma hamsterburar kan bli, speciellt om de är gjorda av glas eller plast. Det viktigaste för att förebygga detta är att aldrig ställa buren i direkt solljus.


Hamstrar kan bli uttorkade även om vattenflaskan är full. Vid höga temperaturer kan hamstrar bli överhettade ut uttorkade, ibland så pass mycket att det blir livshotande, eftersom de inte klarar av att dricka tillräckligt för att hålla sin kroppstemperatur nere.


För att motverka uttorkning är det också viktigt att hålla koll på din hamsters vattenflaska, eftersom de lätt kan bli blockerade. Om du rör toppen på vattenflaskan när den sitter på sin plats i buren bör ditt finger bli vått. Om det inte kommer ut något vatten är flaskan blockerad, och måste fixas eller bytas ut så snabbt som möjligt. Under tiden bör du erbjuda din hamster ett annat sätt att dricka. Se till att den inte kan ramla över dem eller kan torka ut för snabbt.


Ögon

Hamstrar kan drabbas av en rad olika ögonproblem, så det är bra att regelbundet undersöka dem.


Ögonlocksskav. Ibland kan hamstrars ögonlock ändra form och börja skava mot deras ögon, vilket orsakar ett väldigt smärtsamt tillstånd som kallas entropion. Problemet drabbat framför allt rex-hamstrar, men alla hamstrar som lider av entropion måste undersökas av en veterinär.


Utstående ögon. Om du tittar på din hamster ovanifrån kan du se om ögonen är symmetriska. Om ett av ögonen sticker ut mer från huvudet än det andra kan hamstern ha drabbats av en infektion eller en skada, och måste genast tas till veterinären.


Ögonsjukdomar eller infektioner. Om din hamster gråter, kliar sig i ögat eller om området runt ögat är svullet kan någonting ha fastnat i ögat som hamstern inte kan bli av med på egen hand. Vi vet alla hur smärtsamt det kan vara, så du måste ta med hamstern till veterinären så fort som möjligt. Om du försöker behandla det själv finns det en stor risk att du bara gör det värre - hamstrar har väldigt små ögon, och det är svårt att hjälpa dem utan de rätta verktygen.


Ögoninflammation. Detta drabbar framför allt äldre hamstrar, men inte uteslutande. När djuret sover ger ögat ifrån sig en klistrig utsöndring som sedan torkar och gör att ögonlocken fastnar, så att hamstern inte kan öppna ett eller båda ögon när hen vaknar. Om du tror att din hamster har fått denna sorts ögoninflammation är det bra att först se till att hen inte har något annat problem, t.ex. att någonting fastnat i ögat.


En vuxen kan behandla klistriga ögon hemma, med lite ljummet vatten på en tops. Vät topsen och lyft upp hamstern ut buren. Håll hen försiktigt i knäet tills hen lugnat sig. Du vill inte att hamstern vrider sig, men du får inte hålla för hårt. När hamstern är bekväm, håll topsen mot skorpan i ungefär två minuter, det löser upp det som torkat och gör det lättare för hamstern att öppna ögat själv. Ofta är det allt du behöver göra, såvida det inte byggts upp för mycket. Efter två minuter, ta bort topsen och se om din hamster kan öppna ögat.


Om ögat fortfarande är stängt kan du försöka att försiktigt torka bort skorpan. Prova två eller tre väldigt försiktiga drag åt gången, det kan göra väldigt ont att gnuggas i ögat. Fungerar inte det heller, vät området igen för att luckra upp skorpan ännu mer. Upprepa några gånger, men kom ihåg att alltid vara väldigt försiktig. Om hamstern fortfarande inte kan öppna sina ögon kan du behöva åka till veterinären för att få hjälp. Försök aldrig att bända upp ögat, det kan orsaka allvarliga skador.

Hamstrars ögon bör vara klara, skinande och utan svullnader eller utsöndring
Hamstrars ögon bör vara klara, skinande och utan svullnader eller utsöndring

Skador och fall

Hamstern kan skada sig själv både i och utanför buren genom att ramla, halka eller skära sig. Om du har två eller fler hamstrar i samma bur måste du förstå att hamstrar kan skada varandra. Börjar de bråka måste hamstrarna separeras, ibland permanent, och den skadade hamstern kan behöva tas till veterinären.

Beroende på hur allvarlig skadan är kan du försöka att badda sår med ljummet vatten, men allvarliga skador måste behandlas av en veterinär. Om du är osäker är det alltid bäst att vara på säkra sidan och ta med hamstern till veterinären.


Hamstar har väldigt dålig syn, och de kan skada sig själva allvarligt om de ramlar ner från saker. De har väldigt korta ben som troligtvis inte kommer ge dem något skydd om de ramlar, så ett fall på 10 cm kan vara väldigt allvarligt. Om din hamster ramlar ner från någonting, se till att hen inte skadat sig innan du sätter tillbaka hen i buren. Din hamster bör hämta sig ganska fort, men om hen verkar ha ont kan det vara någonting allvarligare som kräver att du tar med hen till veterinären.


Övervintring

Ibland kommer ägare oroa sig över att deras hamster dött, när hen istället bara fallit i en väldigt djup sömn. Hamstrar kan sova på detta sätt när någonting i deras miljö ändras, speciellt om det blir väldigt kallt. Om din hamsters kropp är kall, och hen bara andas väldigt lite, är det troligt att hen gått i ide.


Många människor har fel uppfattning om hamstrar och övervintring. Till skillnad från vilda hamstrar menar många experter att tama hamstrar inte borde få gå i ide, och att ägare bör se till att hamstern vaknar från sin tunga sömn. Om din hamster är upprullad i en boll, och du inte kan se några tydliga tecken på andning, undersök hen på nära håll. Under övervintring minskar andningen drastiskt, och du kanske bara ser rörelser varannan sekund. Om du tror att din hamster gått i ide måste du se till att hen vaknar. Du kan göra detta genom att flytta hamsterburen till en varmare plats. Efter ett par timmar bör hen ha vaknat. För att motverka att det händer igen är det bra att konstant ha din hamsterbur på en plats där temperaturen hålls relativt konstant.


Knölar

Vissa hamstrar utvecklar knölar under livet. Om du ser att din hamster har en svullnad någonstans på kroppen, fortsätt läs för att se om det finns en förklaring, men kom ihåg att du kan behöva ta med din hamster till veterinären för att vara säker.


Bröstkörtlar. Det är bra att hålla utkik efter knöar på brösten hos dina kvinnliga hamstrar. De är fast knölar som växer snabbt, och måste behandlas hos veterinären så fort som möjligt. Det finns vissa tillfällen då svullnad är helt normal, t.ex. om hamstern är dräktig. Då handlar det bara om att hamstern förbereder sig för att kunna ge mjölk till sina ungar. Om du dock märker svullader runt brösten kan det vara ett tecken på mastit, en annat problem som kräver att hamstern tas till veterinären.


Håll utkik efter knölar på huden
Håll utkik efter knölar på huden

Testikelknölar

Vissa hamsterarter har ganska utstående och tydliga testiklar, men ägare bör vara medveten om risken för testikeltumörer. Om din hamsters testiklar inte dras in i kroppen när hen är kall, eller om de är väldigt hårda, kan din hamster ha fått en tumör.


Om testiklarna är väldigt tydliga kan det också bero på att din hamster är för varm. Om du lägger tillbaka hamstern i buren och storleken på testiklarna inte ändras kan det vara ett tecken på sjukdom.


Övervuxna klor

Om din hamsters klor har blivit långa nog att de böjer sig starkt, så att klon börjar växa tillbaka mot foten, måste du förmodligen klippa dem. Du måste ha speciella verktyg, vanliga nagelsaxar fungerar inte, och du måste vara vuxen. Den bästa tekniken är förmodligen att bara ta bort en liten, liten bit från nageln åt gången, eftersom hamstrar har blodådror i klorna. Sluta klippa när klon är rak.


Parasiter

Dessvärre kan hamstrar drabbas av en rad olika parasiter som kan vara väldigt obekväma för dem. När du genomför en hälsokontroll på din hamster är det viktigt att du känner igen några av de symptom som kan vara tecken på parasitiska infektioner. Här är några av dem:


Mask. Hamstrar kan få en rad olika sorters mask, och det kan gå lång tid innan de visar några tydliga symptom. Håll utkik efter viktminskning och diarre, eftersom de är vanliga varningssignaler på att din hamster kan ha drabbats av en intern parasit.


Skabb. Sarkopteskabb är tekniskt sett en sorts kvalster som lever under ditt husdjurs hud. Symptom brukar vara torr, sårig hud och mycket klåda. Ditt husdjur kan också få tunnt hår eller kala fläckar. Det är otroligt smärtsamt för din hamster, så det är viktigt att fort behandla. Du måste noggrant rengöra buren och köpa speciella droppar hos din veterinär som kommer döda kvalstren.


Kvalster. Kvalster är ett väldigt irriterande och ibland smärtsamt tillstånd för ditt husdjur. Om din hamster har väldigt torr hud och tappar hår kan hen ha blivit angripen av kvalster. Om hen i kombination mer väldigt torr och flagnande hud också har mer öronvax än vanligt kan problemet vara öronkvalster. Det är bäst att ta med hamstern till veterinären för att få rätt diagnos.


Loppor. Loppor kan ses med blotta ögat och orsakar, precis som hos hundar och katter, väldigt mycket klåda. Om du märker att din hamster kliar sig mycket är det bäst att ge hen en noggrann hälsokontroll. Titta nära på pälsen, och vad du letar efter är små insekter som hoppar och rör sig väldigt snabbt, samt deras avföring. Spillningen sen ut som svart damm i hamsterns päls, men om du lägger dem på en bit vitt papper och droppar lite vatten blir de mörkröda, eftersom de främst består av blod.


Håll koll på din hamsters andning, verkar hen ha svårt att andas? Är andningen väsande?
Håll koll på din hamsters andning, verkar hen ha svårt att andas? Är andningen väsande?


Luftvägsinfektioner

Om din hamster hostar, väser, nyser, har en rinnande näsa eller ögon, eller har svårt att andas, är det troligt att hen drabbats av en luftvägsinfektion. Dessa problem måste behandlas av en veterinär så fort som möjligt eftersom de kan påverka ditt husdjurs andning. Var medveten om att luftvägsinfektioner har liknande symptom som många allergier.


Stroke

Precis som människor kan hamstrar få strokes. Om din hamster har fått en stroke kommer hen se yr ut och kan gunga fram och tillbaka, även när hen sitter ner. Strokes kan ha lite eller mycket påverkan på ditt husdjur, men påverkan även från allvarliga attacker kan försvinna med tiden.


Tänder

Hamstrar äter väldigt mycket hård mat, så deras tänder är viktiga för dem. Om din hamster har blod runt munnen eller har slutat äta kan hen har brutit en av sina tänder. När du håller i din hamster, undersök försiktigt tänderna. Har någon av tänderna blivit mycket kortare än innan? Har en tand på motsatt sida vuxit sig för lång eftersom det inte finns någonting i vägen? Att ha en skadad eller avbruten tand gör det svårt för din hamster att äta, så det är viktigt att du tar med hen till veterinären. Tandlossning är speciellt allvarligt eftersom det betyder att det motsatta tanden kan växa sig väldigt lång och potentiellt skada din hamsters mun.


Andra problem som kan drabba hamstrars tänder är att de växer sig för långa. Om din hamsters tänder har blivit för långa kan de ha blod runt munnen, tugga på hårda saker i buren eller sluta äta. De måste då få sina tänder undersökta av en veterinär.


Urinvägsproblem

Det kan vara bra att kolla din hamsters strö innan du slänger det. Speciellt viktigt är det att leta efter blod, det kommer från ditt husdjur, och möjligtvis från deras urin. Håll också kolla så att färgen på urinen inte drastiskt ändras, utan någon direkt skillnad i kost. Om du ser någonting ovanligt kan du behöva ta med hen till veterinären.

Hamstrar kan få problem med urinvägarna
Hamstrar kan få problem med urinvägarna

Kissar din hamster mer sällan än vanligt kan det vara ett tecken på allvarliga problem. Om du märker att hen inte kissat på länge, känn försiktigt på magen. Ifall den är uppsvälld och hård kan din hamster ha drabbats av urinstenar, så att hela eller delar av urinvägarna är blockerade. Om det händer måste du ta med dem till veterinären så fort som möjligt eftersom det kan vara otroligt smärtsamt, och till och med livshotande om det inte behandlas i tid.


Viktförändringar

En hamsters vikt kan avslöja mycket om hens hälsa. Om din hamster snabbt går ner i vikt kan det vara ett tecken på tandproblem, parasiter eller luftvägsinfektioner. Tappar din hamster mycket vikt under en kort tid är det viktigt att ge dem en hälsokontroll. En annan orsak till viktnedgång är uttorkning, så undersök både din hamster och hens vattenflaska.


Om din hamster istället går upp i vikt kan det vara tecken på allt från tumörer till graviditet. Det kan också vara stenar i urinvägarna. Precis som med viktnedgång är det bra att direkt undersöka din hamster noggrant.

Wet tail

Wet tail är en möjligtvis livshotande sjukdom för hamstrar, så den måste tas om hand om väldigt snabbt. Wet tail är en väldigt allvarlig form av diarre, och leder ofta till döden inom två eller tre dagar. Om din hamsters bak är blöt (möjligtvis med mycket avföring runt sig) och hen har en konstig hållning är det troligtvis wet tail, en väldigt smärtsam sjukdom som oftast orsakas av en bakterie.


Om du tror att din hamster har wet tail är det bästa du kan göra att snabbt rengöra och torka området runt rumpan. Wet tail kan spridas snabbt, och bakterier lever i området. Det andra du måste göra är att se till att ge din hamster så mycket vatten som möjligt för att se till att hen håller sig återfuktad. Sen bör du direkt åka till veterinären. Hen kommer kunna skriva ut antibiotika som hjälper hamstern mota bort infektionen, och kan se till att din hamster inte torkar ut.

Kommentarer

An Omleteer, 21 maj 2023

Hej min dvärghamster kliar väldigt ofta på rumpan ryggen och magen vad ska jag göra???


Leen, 2 mars 2023

Min dvärg hamster kliar sig väldigt mycket och han har blödigt på ryggen en gång och han har en sak som sticker ut på platsen vad beror det på?


Matilda, 28 september 2021

Hej Min hamster har blivit lite blöt från nacken och ner till ungefär halva ryggen, + rodnad på huden under den blöta pälsen. Hon går runt och kliar sig och tvättar sig i sanden väldigt mycket, vad kan det vara? Hon äter och dricker som vanligt.


Jimmy, 4 juni 2021

Alla pratar om att gå till veterinär när en hamster är sjuk eller om man tror att den är sjuk.!!!vet inte vilken planet ni bor på men här i Värmland ifrån Eskilstuna till Göteborg finns ingen veterinär som kan undersöka hamstrar ej heller tar dom blodprov på dessa, djur.... Inte ens blå stjärnan i Göteborg har någon special kompetent veterinär som är bra på hamstrar!!!!.. Smådjursklinik eller smådjursveterinär betyder egentligen hund och katt i viss mån även kaniner så det är falsk marknadsföring på hög nivå... Små djur är marsvin, hamstrar, råttor, möss, fåglar... ... Så vart är den kunniga veterinären som man ska rådfråga??.. Har inte ringt till Stockholm och Malmö ännu eller Norrland...mvh arg och besviken hansterägare.


Tilde, 8 januari 2020

Min hamster har håravfall på nacken men det ser inte torrt ut och han äter och dricker som vanligt, vad kan de bero på?