Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Beteendeproblem hos hamstrar


Ibland kan hamstrar visa oroliga eller aggressiva beteenden, ofta utan direkt anledning. Deras beteende är vanligtvis inte direkt kopplat till deras personlighet, det finns ofta en anledning till att din hamster beter sig på ett visst sätt. Vissa ägare förstår t.ex. inte att hamstrar som hålls i fångenskap måste tämjas för att vara bekväma med att bli burna och hållna av människor, och utan tämjningsprocessen kan hamstrar vara väldigt rädda.


Även om din hamster har blivit tam kan vissa problematiska beteenden fortfarande visa sig på grund av sjukdom eller rädsla. Vad problemet än är är det troligt att lite förståelse över hamsterpsykoligi kommer hjälpa dig förstå din hamster på ett bättre sätt.


Hamstrar kan bita av rädsla
Hamstrar kan bita av rädsla

Bitande

Om din hamster biter dig när du håller hen finns det flera olika möjliga orsaker. Här är några förslag.

 1. Hamstern är inte tam

  Om du precis fått din hamster, eller om du haft hamstern ett tag utan att tämja den, är det troligt att hamstern biter eftersom hen är rädd för dig. I det vilda plockade rovdjuren upp hamstrarna, och det är vad hamster tror att du ska göra när du sträcker in handen i buren.


 2. Du håller inte hamstern på rätt sätt

  Om du plockar upp hamstern utan att ge den tid att vänja sig vid dig kan den bita av rädsla. Hamstrar kan också gnaga på dig om du inte håller dem på ett bekvämt sätt eller på ett sätt som gör ont. Om du vill veta mer om hur du på bästa sätt plockar upp en hamster, kolla här.


 3. Du har väckt hamstern

  Hamstrar är nattdjur och kommer vara disorienterade och arga om du väcker dem under dagen. Om de är förvirrade och rädda kommer de troligtvis bita dig om du försöker plocka upp dem. Det är bäst att leka med din hamster när hen är vaken under tidig kväll och natt, då hen har fått vakna rejält och är mer aktiv.


 4. Din hamster tror att du är mat

  Hamstrar har väldigt dålig syn, och kommer försöka gnaga på dig om de är osäkra på om du är ätbar eller inte. Om du ofta sticker ner mat i buren kommer hen när du gör det samma med ditt finger eftersom hen kommer tro att du är en smaskig godbit!


 5. Din hamster är sjuk

  Om din hamster har drabbats av någon sjukdom, som skabb, eller har ett sår, kommer det göra väldigt ont att bli upplockad av en människa. Om din hamster plötsligt verkar ogilla att komma ut ur buren med dig kan det vara ett tecken på hälsoproblem. Försök att undersöka din hamster utan att plocka upp hen eller, om det är för svårt, var väldigt försiktig och ta på dig skyddshandskar. Under hälsokontrollen är det bäst att hålla din hamster väldigt nära golvet om hen lyckas vrida sig ur ditt grepp.


Cirkulerande

Om din hamster springer runt i cirklar kan hen ha drabbats av en hjärnskada eller öroninflammaiton. Om din hamster bara börjar snurra är det troligtvis problem med öronen, men om hen nyligen har ramlat och skadat sig, eller är ganska ung, kan det handla om problem med hjärnan. Det är bäst att ta med ditt husdjur till veterinären för att få rätt diagnos, och möjlig behandling.


Slagsmål

Om dina hamstrar bråkar med varandra måste du förmodligen dela på dem, ibland permanent. Om de ofta slåss, eller om en av dem hindrar den andra från att äta, är det viktigt att du agerar snabbt.


Om du har två guldhamstrar i samma bur måste du direkt köpa en ny bur så att du kan separera dem. Guldhamstrar är otroligt måna om sitt revir, och de kan slåss till döden. Om du har haft dem tillsammans ett tag måste du vara medveten om att även om det verkar som att de kommer bra överens kan de snabbt bli ovänner, vilket orsakar mycket stress och ibland allvarliga skador.


Hamstrar som bor tillsammans kan börja bråka, även arter som vanligtvis fungerar i par
Hamstrar som bor tillsammans kan börja bråka, även arter som vanligtvis fungerar i par

Om du har två hamstrar av en art som vanligtvis kan bo tillsammans och de ändå bråkar bör du ta bort den aggressiva hamstern och låta hen bo i en tillfällig bur några dagar. Om de fortfarande bråkar när du låter dem umgås igen måste de permanent separeras.


Om din hamstrar bara bråkar ibland och du aldrig ser något blod, kan du hålla ett öga på hur de beter sig mot varandra. Ett sätt att minimera risken för bråk är att ha två matskålar och två vattenflaskor.


Överdrivet kliande

Om din hamster konstant kliar sig själv, speciellt om det blir så mycket att det kommer blod kan din hamster ha hälsoproblem som kvalster eller skabb. Om du märker detta beteende hos din hamster rekommenderar vi att du genomför en noggrann hälsokontroll för att försöka hitta orsaken.


Om du nyligen har provat ett nytt sorts strö och du misstänker att det kan vara orsaken till klådan, prova att byta tillbaka till ditt gamla strö ett tag och se om symptomen försvinner. Om du inte kan hitta källan till problemet eller inte är säker på vilken parasit som orsakar den är det bäst att åka till veterinären och få en korrekt diagnos.

Kommentarer

Katrine, 24 april 2021

Hej jag ändrade plats på huset och sandlådan i sin bur, vår hamster kissar inte i sin sandlåda dom hon tidigare har gjort varje dag? Skall jag sätta tillbaka sandlåda där den tidigare gjorde?


Julia, 13 april 2020

Min hamster brukar aldrig bitas men nu har han börjat med det:( jag låter det bara vara men jag kan inte ens byta vattnet utan att han kommer och bits:( vet inte om detta är rätt ställe att fråga men men:( snälla svara för vet inte om han har ont eller så...:( och vill inte att han ska lida:( han är 2 år nu


Lea, 20 september 2019

Hej! Jag håller på och skriver en text om guldhamstern i skolan, jag har försökt att hitta texter om onaturliga beteenden hos guldhamstern men jag hittar inget. Därför undrar jag om du vet något onaturligt beteende hos guldhamstern? Tacksam för svar! Mvh


Tilde, 16 maj 2019

Hej! Jag har en hamster som är väldigt pigg och tokig av sig. Men han biter överallt? Vi har äppelkvistar han kan gnaga på och det gillar han, men han biter fortfarande över allt? Han biter även i händer utan att vara rädd? Jag har gett mat från händerna, men kan det verkligen göra så mycket? Sedan springer han gärna exakt samma mönster i buren om och om igen (tex nu springer han till en våning sedan en annan och sedan tilbaka osv). Vad ska jag göra? Snälla hjälp mig!