Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Välj ett hönshus

Att välja hönshus är en jättespännande del av att skaffa höns. Du vill ge dina höns ett fint nytt hem så att de vänjer sig vid dig så fort som möjligt. Hönshus kommer i alla former, storlekar, färger och material, så du kommer ha många att välja mellan.


Eglu Classic har alltid du behöver för att skaffa höns, vilket gör det till ett perfektt nybörjarhus
Eglu Classic har alltid du behöver för att skaffa höns, vilket gör den till en perfekt nybörjarbur.

Vad gör ett hönshus bra?

Det finns ingen “one size fits all” när det kommer till hönshus. Storleken på din flock, hur mycket plats du har, personlig smak och andra begränsningar kommer spela en roll när du väljer ditt hus.


Det grundläggande

Här är 6 viktiga saker att tänka på när du väljer ditt hönshus. Utan alla 6 kommer hönshuset vara helt värdelöst, eller åtminstone inte bra nog för dina höns.

  • Säkerhet: När du stänger in dina höns vid läggdags måste du vara 100% säker på att deras hus är rävsäkert. Det är också viktigt att det är råttsäkert eftersom råttor sprider sjukdomar och stjäl ägg.

  • Sittpinnar: När dina höns går och lägger sig tycker de om att hålla sig fast på sittpinnar. Pinnarna måste vara separata från värpområdet och måste vara tjocka nog för hönsen att få ett bra grepp.

  • Värpning: Alla hönshus bör ha ett värprede som hönsen kan lägga sig i. Höns lägger ägg när de värper, så det är jätteviktigt att ditt hönshus har värpreden. En vanlig riktlinje för förhållandet mellan värpreden och höns är 1:4.

  • Isolering: Alla hönshus måste vara isolerade nog för att hålla dina höns varma under vintern.

  • Ventilation: Ett välventilerat hönshus ser till att hönsen får gott om frisk luft inne i huset, och att det inte blir för varmt under varma sommardagar.

  • Väderskydd: Huset måste klara alla typer av väder. Du måste kunna vara säker på att dina höns håller sig torra och varma även om det ösregnar.

De absolut bästa

Här är några punkter som verkligen skiljer agnarna från vetet:

  • Livslängd: De bästa hönshusen är väldigt stryktåliga, men det kan vara svårt för det otränade ögat att se hur olika hönshus klarar sig. Omlets hönshus är byggda för att hålla, och du kan vara säker på att vilken som helst av våra Eglus kommer hålla mellan 10 och 15 år, om inte längre. Våra Forsham-hönshus är gjorda av hållbart odlad kanadensisk gran som har behandlats för att motverka att ditt hus ruttnar, vilket ökar livslängden.

  • Parasiter: Alla hönsägare är rädda för parasiter, men vi tror att de flesta kan hålla med om att röda hönskvalster är ärkefienden. Röda hönskvalster gömmer sig i vinklar och vrår i hönshus för att på natten krypa fram och suger i sig hönsens blod när de sover. Eftersom hönshus i plast inte ger kvalster någonstans att gömma sig på är mycket mindre risk att du råkar ut för dem.

  • Rengöring: De bästa hönshusen är designade för att göra det så lätt som möjligt att rengöra huset. Saker som gör det lättare, t.ex. utdragbara spillningsbrickor, bör vara lätta att ta bort och rengöra med en vattenslang eller högtryckstvätt.

  • Personlig smak: När du köper ett hönshus är det klart att du vill ha ett som du tycker passar dig, eftersom du kommer ha det i trädgården i över 10 år. Du vill ha ett hus som du är bekväm med att ha dina höns i, som dina höns älskar och som du vill visa upp för dina vänner.


Kommentarer

Det finns inga kommentarer än