Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Fjäderförlust

Om dina höns verkar lite sjaskiga eller till och med har kala partier, blir inte orolig. Med lite kärlek, en stressfri plats och lite extra högkvalitativt hönsfoder kommer dina höns snart rugga och vara tillbaka till sitt vanliga fullfjädrade jag.


Tre ruggande höns på rad
Tre ruggande höns på rad

Vad händer när höns ruggar?

Ruggning är en naturlig och nyttig process som vanligtvis sker en gång om året. Det innebär att hönsen gör sig av med gamla fjädrar och byter ut dem mot nya friska. De flesta höns ruggar mot slutet av sommaren och kan ibland delvis rugga sina nackfjädrar vid ett annat tillfälle under året. Processen kan verka långsam men tar vanligtvis mellan 1 och 2 månader. Renrasiga höns tar över lag längre tid på sig att rugga än blandraser, men det är värt väntan.


Ruggande höns behöver nyttig mat

Ruggning kräver förvånansvärt mycket energi och kan trötta ut dina höns, så se till att de får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Du kan introducera tillskott till deras kost för att se till att de får alla näringsämnen de behöver för att hålla sig friska under ruggningen.


Två vackra dvärghöns letar efter maskar i trädgården
Två vackra dvärghöns letar efter maskar i trädgården

Höns behöver massvis med protein när de ruggar för att hjälpa fjädrarna att växa tillbaka. Vitaminer, mineraler och aminosyror är beståndsdelar i protein och kan fås genom tillskott. Äppelcidervinäger är också någonting du kan ge dina ruggande höns för att hålla dem pigga, eftersom det är fullt av mineraler.


Undvik stressiga situationer

När dina höns ruggar är det viktigt att undvika stressande situationer som att byta hönshus eller introducera nya höns till flocken.

En annan sak att komma ihåg är att ruggande höns löper större risk att dra på sig sjukdomar, så undvik att skaffa nya höns under dessa två månader.


Varför har min höna slutat lägga ägg?

Hönsägg och fjädrar är väldigt proteinrika. När dina höns börjar rugga behöver de allt protein de får i sig till att få fjädrarna att växa tillbaka, så de flesta slutar helt lägga ägg under denna tid.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än