Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Har dina höns röda hönskvalster?

Röda hönskvalster kan vara ett besvärligt problem att hantera när du har höns. Röda hönskvalster är små parasitkvalster som lever i ditt hönshus under dagen och livnär sig på blod från dina höns nattetid. Alla slags hönshus kan drabbas av röda hönskvalster, men hus i trä brukar vara mer påverkade av angrepp.


En vacker vit och rödbrun höna letar efter kryp i trädgården
En vacker vit och rödbrun höna letar efter kryp i trädgården

Alla Omlets Eglu-hönshus är gjorda i plast, vilket gör det väldigt svårt för röda hönskvalster att bygga bo. Om du skulle drabbas av angrepp rengörs de snabbt och enkelt; en snabb spolning med en högtryckstvätt bör göra susen.


Symptom och tecken på röda hönskvalster

 • Minskad äggproduktion
 • Blek kam och slör
 • Blodbrist
 • Förekomst av röda eller grå kvalster i hönshuset eller på hönan runt kloaken

Tips: När du undersöker ditt hönshus efter röda hönskvalister, titta i alla små skrymslen och vrår. Ett ännu lättare sätt att undersöka huset är att dra en bit hushållspapper under sittpinnarna på kvällen. Om det finns röda hönskvalster kommer de vara under sittpinnarna vid denna tiden på dygnet för att suga blod från dina höns och du kommer se röda streck på pappret.


Behandling

Tyvärr är röda hönskvalster väldigt ihärdiga och det kan ta lång tid att bli av med dem, men med rätt metoder är det möjligt. Om du följer stegen här nedanför kan du minska antalet kvalster relativt snabbt. Den första rengöringen kommer ta flera timmar för hönshus i trä. Med plasthus går det betydligt fortare.

 1. Rengör hönshuset. Ta bort allt strö (släng i en plastpåse eftersom röda hönskvalster annars kommer hitta någon annanstans att bo).

 2. Ta isär hönshuset så mycket som möjligt. Om du har ett filttak måste du ta bort och byta ut filten.

 3. Blanda ett rengöringsmedel mot kvalster (t.ex. Smite desinfektionsspray eller Barriers koncentrat mot röda hönskvalster) med vatten (enligt instruktionerna på förpackningen). Applicera på hönshuset och se till att du kommer åt alla skrymslen och vrår. Låt stå i 15-20 minuter.

 4. Använd en vattenslang (eller helst en högtryckstvätt) för att spola av huset och alla dess delar. Försök komma åt även där det är svårt eftersom det troligtvis är där kvalsterna bor. Låt huset torka i 10-15 minuter. Undersök sedan huset igen för att se om du ser fler kvalster som kravlar ut efter att ha blivit störda. Lämna huset i 10-15 minuter till och fortsätt så tills det finns väldigt få kvalster kvar efter varje tvätt.

 5. Låt huset torka helt. Det är perfekt att göra denna djuprengöring en solig dag eftersom solens UV-strålar kan döda bakterier och torkar huset snabbare.

 6. Sätt ihop huset igen och lägg in nytt strö.

 7. Strö kvalsterpulver över hela huset och på dina höns. Se till att du gnuggar i pulvret på sittpinnar så att kvarvarande kvalster måste krypa genom det för att komma till dina höns. Omlet har en rad olika kvalsterpulver och kiselgur, kolla här.

 8. Lägg på mer kvalsterpulver varannan eller var tredje dag när det försvunnit.

 9. Från maj till oktober är det bra att kontinuerligt använda kvalsterpulver eftersom de varma sommarmånaderna är högsäsong för röda hönskvalster.
Röda hönskvalster - Eglu Cube vs. hönshus i trä


Kommentarer

Det finns inga kommentarer än