Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur vet jag om mina höns har mask?

Höns älskar att äta maskar (sådana som bor i marken), men tyvärr handlar inte denna del om daggmaskar. Precis som andra djur kan höns drabbas av parasitiska maskar, och det är bra att du som ägare har koll på detta. Det är mycket lättare att förhindra mask än att behandla.

Det finns tre typer av parasitiska maskar som kan drabba höns:

  1. Rundmaskar - Det finns ett par olika super av rundmaskar, t.ex. springmaskar, tagelmaskar och den vanligaste, större rundmasken. Dessa kan hittas var som helst i dina höns matsmältningssystem. Det är ibland möjligt att se maskarna i spillningen.

  2. Gapmask - Dessa maskar sätter sig på hönsens luftstrupe. En höna som drabbats av gapmask kommer ‘gapa’, vilket ser ut som att de försöker få luft och sträcker på huvudet och nacken. Det är vanligt att dessa maskar plockas upp från mellanvärdar som andra maskar, sniglar och snäckor.

  3. Bandmaskar - Dessa maskar fäster sig på tarmväggen. De är mer ovanliga men kan märkbart försvaga dina höns immunförsvar.

Maskens livscykel

Maskars livscykel innebär att det kan vara jättesvårt att bli av med dessa jobbiga odjur. Dina höns kan direkt eller indirekt svälja maskägg. Direkt genom att faktiskt äta äggen, och indirekt genom att äta en mask eller andra kryp som är värd för maskägen. Maskarna kommer sen glatt leva inne i din höna och föröka sig och lägga ägg som sen passerar genom hönan för att påbörjar cykeln igen. Om dina höns har drabbats är det mycket lättare att bli av med mask om du flyttar dina höns till nya platser regelbundet så att hönsen inte fortsätter äta maskäggen.


Symptom

Det kan vara svårt att se om dina höns har mask, vilket gör förebyggande åtgärder och i vissa fall avmaskning viktigt. En höna med mask kommer sluta lägga ägg, kan få diarré, kommer äta mer och i allvarliga fall gå ner i vikt. Allvarliga fall kan till och med leda till döden. Höns med gapmask kommer sträcka på halsen för att få luft.


Förebyggande åtgärder

Det är mycket lättare att förhindra än att behandla maskinfektion. Du kan förhindra mask genom att använda en rad olika produkter. Omlet har örtblandningar som Verm-X som kan ges som en del av fodret eller vattnet en gång i månaden. En annat alternativ för att förebygga mask är att använda speciella läkemedel, som kan ges varje 3-6 månad. Äppelcidervinäger är ett annat naturlig botemedel som inte direkt hjälper mot mask men är bra för dina höns matsmältningssystem i allmänhet. En tesked per liter vatten regelbundet är tillräckligt för att hålla dina höns i toppform.


Behandling

Du kommer regelbundet (om möjligt en gång om dagen tills du tror att dina höns är maskfria) behöva flytta dina höns till en ny plats i trädgården för att hindra dem från att fortsätta äta maskar och maskägg. Om du inte kan flytta dina höns kan du köpa produkter som rengör marken och tar död på maskar. Att hålla gräset kort är en bra idé eftersom solens UV-strålar skadar äggen. Om du misstänker att dina höns har gapmask måste du använda kemiska behandlingar som du kan få från din veterinär. Örtbehandlingar som Verm-X bör vara tillräckligt för att bekämpa andra typer av mask.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än