Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Har dina höns kalkben?

Kalkben på höns orsakas av ett parasitiskt kvalster (Knemidocoptes mutans) som gräver ner sig under fjällen på hönsens ben. Den skadade vävnaden utsöndrar en vätska som kvalstret lever av.


Tecken och symptom

  • Förhöjda fjäll på benen
  • Fjällande torra ben
  • Lamhet (i allvarliga fall)
  • Under tidiga stadier av infektionen får hönan en mild irriation. Det tar flera månader av infektion innan fjällen på benen höjs.

Kalkbensbehandling

Kalkben kan behandlas med en kräm som lugnar irritationen och dödar kvalsterna. Det finns olika typer av krämer. Under tiden du behandlar och efter att infektionen har gått ner kan du använda frånstötande spray som en förebyggande åtgärd. Du bör behandla alla dina fåglar även om det bara är en som har symptom eftersom kalkben är väldigt smittsamt och det är troligt att alla blivit drabbade. En annan behandling är att doppa dina höns ben i desinfektionsvätska tre gånger i veckan och sen smörja in benen med vaselin mellan doppen för att försöka mjuka upp fjällen och kväva kvalsterna. Du bör också strö kiselgur i hönshuset. Omlet har en rad olika kiselgur och kvalsterpulver, klicka här för att hitta något som passar dig.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än