Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du tvättar och torkar dina höns

Om du inte ska ställa ut dina höns finns det för det mesta inget behov att tvätta dem. Men du kanske känner att du vill ge dina vita höns lite extra skimmer eller få dem att känna sig fina. Vilken anledning du än har att bada dina höns bör du göra det på rätt sätt för att inte göra dem stressade.


Tre vackra höns torkar sig efter ett bad
Tre vackra höns torkar sig efter ett bad

Om du gör det försiktigt kan det till och med vara så att dina höns kommer tycka om att bli skinande rena. Att använda en vask är det bästa och lättaste sättet att tvätta en höna.


  1. Fyll med varmt vatten och lägg ner din höna i vattnet ett par minuter. Ta ut hönan och lägg henne på en jämn yta, t.ex. på diskbänken. Du kan använda babyschampoo och en tandborste för att försiktigt skrubba fötterna och benen för att få bort ingrodd smuts.

  2. Sätt tillbaka hönan i vasken och använd en kanna för att hälla vatten över kroppen. Det kan ta ett tag att få din höna våt eftersom fjädrarna är vattentäta.

  3. Arbeta upp ett skum på fjädrarna med babyschampoo eller ett speciellt fågelschampoo. Var försiktig och se till att du tvättat hela hönan. Var extra försiktig när du tvättar huvudet så att de inte får schampoo i ögonen.

  4. Skölj av allt skum från hönan. Se till att du får bort allting eftersom rester kan påverka fjädrarna när de torkat.

  5. Lyft ut hönan ur vasken och svep in den i en handduk.

  6. Använd en bomullstuss runt näbben och näsborrarna för att få bort smuts och damm.

  7. Klappa hönan torr med en handduk.

  8. Du kan använda en hårtork för att torka din höna. Om du väljer att göra detta måste du ha den på den lägsta tryck- och temperaturnivån. Blås fjädrarna i hållet de växer åt från huvudet ner. Dra dina fingrar genom fjädrarna för att få dem att torka snabbare. Om din höna lyfter på vingarna kan det betyda att hon är för varm, så pausa tills hon är sval igen.

  9. Du kan torka din höns genom att sätta dem i en låda med en värmelampa eller vid den öppna spisen (det är bara en bra idé om du tränat dina höns att sitta stilla). Vanligtvis är ett varmt rum det bästa stället.

Tips: Lämna aldrig din höna ensam i vattnet. Sätt inte ut en blöt höna i kallt väder. Om din höna får panik, sluta tvätta henne och fortsätt när hon lugnat ner sig.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än