Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ge dina höns mat och vatten

Dina höns behöver mat och vatten varje dag. Höns är naturligt väldigt bra på att leta efter mat, och om de går fritt kommer de älska att leta efter insekter och växter. För att få glada, friska höns som lägger massvis med ägg till dig måste du dock ge dem extra mat. I den här delen av handboken lär du dig om vilken sorts mat du bör ge, hur mycket de behöver och vad deras favoritgodsaker är.


Omlets mat- och vattenbehållare sätts lätt på Eglu-gården
Omlets mat- och vattenbehållare sätts lätt på Eglu-gården

Vad för sorts mat behöver mina höns?

Höns behöver en balanserad kost med protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Protein är speciellt viktigt för växande höns och för äggproduktion. En bra värpare kommer minska i produktion om hon inte får tillräckligt med protein i sin kost.

Frigående höns är bra på att hitta protein genom att leta efter köttiga insekter, t.ex. maskar, sniglar och snäckor. Men många höns har inte möjligheten att hitta dessa insekter på daglig basis, så de behöver ett foder som innehåller allt de bör få i sig. Vilken typ av mat du ger dina höns beror på ålder:

Kycklingar - Från kläckning till 5 veckors ålder behöver kycklingar få ett speciellt kycklingfoder. Det är ungefär 19% protein, och passar bra för höns som växer.

Unghöns - Från 6 till 18 veckors ålder växer kycklingarna jättemycket, så de behöver ett foder som hjälper dem med detta. Det finns speciella foder för unghöns som innehåller ungefär 15-16% protein.

Värpande hönor - När dina höns börjar lägga ägg bör de äta ett foder som hjälper dem hålla uppe produktionen, ibland kallat värppellets eller värpfoder. Det innehåller vanligtvis 15-17% protein.


En handfull värppellets
En handfull värppellets

Tips

Det är viktigt att förvara hönsfoder på en torr plats som är säker från gnagare. Metallhinkar är ett bra alternativ.


Hur mycket mat behöver mina höns?

Dina höns ska ha konstant tillgång till mat under dagen. De kommer äta när de är hungriga och bör gå och lägga sig mätta eftersom de behöver mycket energi för att värpa ägg. En fullvuxen höna äter vanligtvis ungefär 120g värppellets om dagen. Du bör kontrollera matbehållarna för att se till att de är fulla varje morgon. Det kan vara en bra idé att ha två behållaren, en på gården och en utanför (om de är frigående). Detta hindrar mer dominanta höns från att inte låta andra höns äta av maten.


Katie Cheethams hönor älskar att äta och dricka från sina rena Omlet-behållare
Katie Cheethams hönor älskar att äta och dricka från sina rena Omlet-behållare

Grus
Höns måste äta små stenar för att kunna smälta sin mat. De har inga tänder, så de sväljer allt de hittar helt. De behöver därför gruset för att mala ner maten i muskelmagen. Som hönsägare är det viktigt att ge dem grus eftersom det finns en risk att de inte hittar tillräckligt på egen hand.


En närbild på grus med skaldjursskal för höns
En närbild på grus med skaldjursskal för höns

Grus med skal från ostron är ännu bättre eftersom ostronskal innehåller kalcium, vilket hönsen behöver för att lägga ägg med hårda skal. Du kan välja att lägga till en handfull grus i fodret, eller ha grus i en separat hönsgrusstation. Du kan köpa grus från Omlet, klicka här.


Majs
Höns älskar majs, och kommer komma springande vid ljudet av rasslande majskorn. Att ge majs är ett perfekt sätt att tämja dina höns. Majs har dock hög fetthalt, så det bör bara ges som godis, eftersom en överviktig höna inte lägger lika många ägg. En handfull om dagen per höna är mer än tillräckligt.


Matrester och grönsaker
Höns äter i stort sett allt du ger dem (inom rimliga gränser). De kommer gilla pasta, gröna grönsaker, gryn, russin, banan… vi kan fortsätta hur länge som helst. Det är kul att ge dem godsaker ibland, men se till att de inte får för mycket eftersom de kommer bli mätta och inte äta sitt viktiga foder.


Foderbehållare

Det finns massvis med olika matbehållare på marknaden, men det viktigaste att tänka på är att välja en som håller fodret torrt. Omlet har en rad olika matbehållare, klicka här för att hitta en som passar dig.


Omlets mat- och vattenbehållare som fästs på Eglu-gården håller fodret torrt och rent
Omlets mat- och vattenbehållare som fästs på Eglu-gården håller fodret torrt och rent

Eglu Grub rymmer, när den är full, tillräckligt med mat för två höns i upp till fyra dagar. Även om de flesta matbehållare håller fodret torrt är det ändå klokt att ställa dem på en skyddad plats så att hönsen slipper stå i regnet och äta.


Vatten

Dina höns behöver konstant tillgång till färskt vatten. Fyll på vattnet varje dag och se till att behållarna hålls rena. Varma dagar bör du ställa vattnet i skuggan och fylla på oftare eftersom hönsen dricker mer när de är varma. När det är riktigt kallt måste du också kolla till vattnet oftare eftersom det finns risk att det fryser. Eglu Glug är perfekt för att hålla dina höns vatten rent.


En Gingernut Ranger dricker vatten från Omlets behållare som fästs på gården till en Eglu Classic
En Gingernut Ranger dricker vatten från Omlets behållare som fästs på gården till en Eglu Classic

Precis som med mat kan det vara en bra idé att ha två vattenkällor, en på gården och en utanför (om hönsen går fritt).Kommentarer

Klas, 30 mars 2020

Hej Pia, Jag hoppas på att kunna svara på dina frågor. Känner du till att höns är ett av jordens smartaste djur? Och man tror att höns på nått sätt förstår människan. Det kan bero på att människan och höns har bott tillsammans väldigt, väldigt länge och på så sätt skapat en kommunikation som sen har gått i arv till nu. Så för att få dina höns att stanna på din villatomt så säger du helt enkelt till dina höns att den som går utanför tomtgränsen har lagt sitt sista ägg. Nu kommer hönsen att låtsas som ingenting och fortsätta picka på marken men, dem har hört dig. Så nu är det bara att släppa ut dem och att åka på semester och låta dem kunna gå som dem vill går också bra. Lycka till


Pia, 22 januari 2019

Undrar om man har villa trädgård utan staket, bara avenbokhäck. Hur får man hönsen att stanna i trädgården? Hurvetdevar de bor? Med vänlig hälsning, Pia


Kisti, 30 juni 2018

Intresse