Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Håll ditt hönshus rent

Som hönsägare är det ditt jobb att rengöra hönshuset. Precis som vi städar våra hus varje vecka kommer dina höns uppskatta en ren plats att sova och lägga ägg på. Det är viktigt att hålla huset rent, eftersom uppbyggnad av spillning leder till höga ammoniaknivåer, och ammoniak kan skada dina höns lungor och ögon.


Eglun behöver bara en snabb skrubbning och avspolning för att hållas i toppform
Eglun behöver bara en snabb skrubbning och avspolning för att hållas i toppform.

En gång i veckan bör du ta bort all spillning och byta ströet i hönshuset. Vissa hus behöver lite mer rengöring för att få bort allt smuts. Våra Eglus är lätta att rengöra och kan spolas med vattenslang. Se till att ditt hus är torrt innan du fyller på med nytt strö. Du kan sprida ut kvalsterpulver eller kiselgur i huset för att se till att otrevliga kryp inte bygger bo. Om du har möjlighet att flytta huset är det bra att göra det direkt efter rengöring.

Tips: När du har bytt ut ströet kommer ett lager BioDri hjälpa till att hålla huset rent och gör att ströet räcker längre, minskar bakterietillväxt och håller ammoniaknivåer nere. Det är helt ofarligt för dina höns och dessutom miljövänligt.


Se hur snabbt och lätt det är att rengöra hönshuset Eglu Cube!

Olika sorters strö

Det finns flera typer av strö som du kan använda i ditt hönshus. De bästa är dammfria och absorberande. Vilket strö du väljer kan ha att göra med personliga preferenser, eller vad du har råd med, men så länge det är säkert är det helt upp till dig. Omlet har alla typer av strö som beskrivs här nedan, så du kan välja vilket som passar dig bäst.


  • Halm - Halm används vanligtvis i värpreden. Det kan också användas som golvströ, men det är inte så absorberande och kan lätt bli fuktigt. Det trycks också lätt ihop, och kan behöva bytas oftare än andra strötyper.

  • Träflis - Detta är ett populärt strö, framför allt eftersom det är relativt billigt. Träflis är väldigt absorberande och håller ditt hönshus fräscht. Se till att du köper dammfritt flis, annars kan dina höns få problem med andningen. Det är också viktigt att träfliset är gjort av en mjuk träsort, t.ex. gran.

  • Strimlad kartong - Strimlad kartong är absorberande och lätt att byta ut. Det är dammfritt och kan läggas på komposten.

  • Aubiose - Aubiose är gjort av naturlig hampa och är dammfritt. Det är otroligt absorberande och bryts lätt ner. Det har blivit ett populärt alternativ med hönsägare eftersom det håller flugor borta.

  • Easichick - Detta strö är gjort av återvunnet trä och har designats specifikt för fåglar. Det är väldigt absorberande och flyger inte runt.

Åtminstone en gång om året måste du djuprengöra ditt hönshus. Det är bra att göra det på slutet av sommaren när det fortfarande är fint och varmt väder. Välj gärna en solig dag eftersom hönshuset torkar snabbare och UV-strålarna kan döda bakterier.


Det är lätt att byta ut ströet, och dina höns kommer verkligen uppskatta det
Det är lätt att byta ut ströet, och dina höns kommer verkligen uppskatta det.

När du djuprengör ditt hönshus måste du ta isär delarna och rengöra dem för sig. Om du har en högtryckstvätt kommer den åt i alla små hörn, men se till att du är väldigt noggrann. Har du ingen högtryckstvätt kan du använda rengöringsmedel för att skrubba huset och sen spola rent med vatten. Du kan använda t.ex. Poultry Shield eller Johnsons Clean And Safe för att se att du blir av med alla otrevligheter. Klicka här för att se alla Omlets rengöringsprodukter. Efter en djuprengöring är det viktigt att låta huset torka helt innan du fyller på med strö och släpper in dina höns. Ju längre du låter det torka desto bättre.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än