Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur bildas ett ägg?

Höns är fantastiska! När dina höns är inne i en bra period producerar de ett nytt ägg varje 25,5:e timme. Det är otroligt kort tid för någonting så komplicerat, perfekt och gott som ett ägg.


Amy Punchard älskar att hitta färska ägg i hennes höns reden på morgonen
Amy Punchard älskar att hitta färska ägg i hennes höns reden på morgonen

Ett ägg bildas från insidan ut. Gulan bildas först och sveps sedan in i vitan, innan båda prydligt och vackert paketeras i ett äggskal.

Början på ett ägg är den lilla äggcellen som tar en vecka på sig att växa till en riktig äggula. Om du skär upp ett kokt ägg på mitten och tittar på gulan kan du se de mörka ringarna från lager som tillverkades under dagen och ljusa lager som tillverkades under dygnets mörka timmar. Konstigt men sant!

När gulan är klar skickas den ut i äggledaren. I första delen av äggledaren adderas äggvitan. Vitan består till störst del av protein, vatten och mineraler.

Ägget reser sedan genom äggledaren där det utvecklar två anslutna slingor längst upp och längst ner, äggsnoddarna, som förankrar gulan till skalet och håller den i mitten av ägget.

Nästa steg är att skalmembran formas runt vitan. Skalet är gjort av kalciumkarbonat, som också hittas i marmor och krita. Skalet är en fantastisk bit ingenjörskonst, genomsnittligt bara 0,3 mm tjockt men otroligt starkt.

Färgen på skalet beror på hönsrasen och den individuella hönan. Vissa höns lägger mörkbruna ägg, medan andra lägger vita eller blåskimrande, men färgen på skalet påverkar inte smaken.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än