Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vad ska jag stoppa näbben full med?

Ankor är väldigt tåliga och anpassningbara, men för att få fram optimal äggproduktion och god hälsa behöver de rätt balans av näringsämnen, och konstant tillgång till vatten.

Tama ankor som lägger ägg kan ges ett foder som innehåller rätt blandning av protein (16-18%), kalcium (2-3%), kolhydrater, fibrer (6%), Omega 3-oljor (4%), vitaminer och mineraler.

Ankungar behöver speciellt foder under de första 8 veckorna, och efter det behöver de begränsade portioner tills de är ungefär 16-18 veckor gamla. Därefter kan de äta vanligt ankfoder.

Fodermängd
Mängden foder du ska ge dina ankor beror på deras storlek. Tabellen här under ger en ungefärlig uppskattning.

Ankans vikt
Kg
Mängd foder
Gram
0 - 1,5120
1,5 - 2160
2 - 3200
3 - 4270

Eglu-behållaren rymmer 1,8kg foder. Det räcker för två stora ankor i ungefär 3 dagar.

Vatten
Eglu-behållaren för vatten rymmer ungefär 3 liter vatten, vilket bör räcka för två ankor i ett par dagar. Det är dock bäst att fylla på vatten varje dag.

Annan mat
Anknäbbar är otroligt användbara, och låter dem leta efter mat som frön, gryn, ekollon och gräs, samt insekter, sniglar och ryggradslösa vattendjur. Om du tittar noga kan du se en sorts sågtandad rand längs med ankans näbb. Denna ojämna kant gör inte bara att de lättare kan hålla fast mat, utan silar också fram små växter och djur från vatten eller lera. Ankor älskar fruktträdgårdar, och ängar med klöver. Om du har ankorna i din trädgård bör du hålla dem borta från grönsaksland och rabatter med unga växter.

Som en belöning till dina ankor kan du sätta en glödlampa med låg watt ungefär 30cm ovanför marken på kvällen, så att dina ankor kan smaska i sig insekterna som svärmar runt ljuset. Men det är förstås lite orättvist mot insekterna.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än