Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Är din anka sjuk?

Det är alltid bättre att försöka förebygga sjukdomar, och med ankor är det ganska lätt eftersom de naturligt är väldigt stryktåliga och tuffa djur som oftast mår bra så läge de får:

 • Rätt kost
 • Rent vatten att dricka
 • Ett bra ankhus
 • En hygienisk omgivning
 • De vanligaste problemen med ankor är att de fått i sig giftiga eller på andra sätt farliga saker, smutsigt vatten och skador. Här är en lista över vanliga problem, och vad du kan göra år dem.

  Näringsbrist:
  Om dina ankor visar tecken på sjukdom men du inte ser några tydliga tecken på skador eller specifika sjukdomar kan det vara deras kost som är problemet. Kolla först att de inte kommit åt några giftiga växter. Sen kan du ändra deras kost, och läsa på vad den bör innehålla. Du bör också kolla deras kväva. När ankor skopar upp mat från marken kan de av misstag få i sig saker de inte bör äta, som spikar eller andra bitar av plast eller metall. Dessa fastnar i matsmältningssystemet och kan orsaka gradvis viktminskning, håglöshet och i det långa loppet döden.

  Ben och fötter:
  Ankor har ganska ömtåliga ben och fötter, så plocka aldrig upp ankor från fötterna. De kan få sår på undansidan av fötterna, så se till att regelbundet rengöra och desinficera området, och håll sen ankorna på ren halm tills såret läkt. Ibland kan ankor sträcka muskler i benen, vilket kan leda till att du ser dem halta. Då är det bra för ankan att motionera i vattnet, eftersom simning inte är lika påfrestande. Brist på vitamin B3 (niacin) kan också orsaka halta ankor. Denna vitamin är vattenlösning, så du kan addera den till vattnet ankorna dricker.

  Mask:
  De mest troliga maskar som dina ankor kommer drabbas av är rundmaskar och bandmaskar. Minskad äggproduktion och ökad hunger är tydliga symptom. Hos fåglar kan diarré också vara ett symptom, men om ankan endast har diarré är mask förmodligen inte problemet. Kontakta din veterinär, hen kan ge dig rätt behandling för dina ankor.

  Löss:
  Du ser att din anka drabbats av löss om det börjar byggas upp en vit yta nära kloaken. I allvarliga fall kan det också gå upp på fjädrarna. Det vita är lössens ägg. Om du upptäcker detta när du undersöker din anka, borsta bort dem och smörj med vaselin. Om problemet fortsätter kan du få medel hos din veterinär som dödar lössen. Förebyggande åtgärder är dock alltid bättre, så häll luspulver i värpredet då och då. Det är också värt att säga att du inte behöver oroa dig för att lössen ska spridas till dig eller andra djur!

  Röda hönskvalster:
  Symptomen innefattar låg äggproduktion, samt i allvarliga fall att fågeln ser något blek ut eftersom de förlorat blod till de små skadedjuren. Du kommer inte kunna hitta kvalster på dina ankor eftersom de bara kryper ut ur sina gömmor under natten. Kollar efter kvalster i ankhuset varje vecka. Det finns kvalstermedel att använda för att förebygga anfall.

  Aviärt infektiöst bronkitvirus:
  Du ser minskad äggproduktion och tunna, grova och rynkiga äggskal. Fåglarna nyser och rosslar, och det rinner från näsan. Det är väldigt liten risk att dina ankor drabbas av denna sjukdom, men det är möjligt. Den bör bara vara ett par veckor. Äggproduktionen kommer gå upp igen, men kommer förmodligen aldrig bli riktigt lika bra igen, och du kommer se mer märkliga ägg.

  Aspergillos:
  Ankan kommer vara törstig och håglös, och ha väsande andning. Sjukdomen kan undvikas genom att regelbundet rengöra spillningsbrickan. Unga ankor drabbas oftare, men även vuxna ankor kan få aspergillos. Sjukdomen sprids genom att ankan andas in sporer från mögliga svampar. Tyvärr finns ingen behandling, så det bästa är att låta ankan slippa lida, antingen hemma eller hos en veterinär.

  Kommentarer

  Det finns inga kommentarer än