Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur skapas ett ägg?

Ett ägg skapas från insidan och ut. Gulan blir till först, och slås sedan in i ett lager av äggvita innan de båda förpackas i ett äggskal.

I början är äggen en liten äggcell, och det tar en vecka för den att växa till en gula. Om du skär ett kokt ägg på mitten kan du se mörka ringar i gulan. De mörka områdena skapades under dagen, och de ljusare områdena under natten. Konstigt men sant!

När gulan är klar släpps den ut i äggledaren. I första steget adderas äggvitan, som består av i stort sett enbart protein, vatten och mineraler.

Längre ner i äggledaren får ägget två sammankopplade strängar högst upp och längst ner. De ankrar gulan till skalet och håller den i mitten av ägget.

I nästa steg skapas skalmembranet runt vitan. Sen fortsätter ägget ner till livmodern, där skalet kommer på plats. Skalet är gjort av kalciumkarbonat, som också hittas i marmor och krita. Ett äggskal är en fantastisk sak. Det är genomsnittligt 0,3mm tjockt, men otroligt starkt. Ankägg är mer porösa än hönsägg, vilket innebär att de är mer benägna att plocka upp dofter från saker som förvaras i närheten, som fisk eller vitlök. De blir också dåliga snabbare, så ät dem inom två veckor.

Färgen på äggskalet beror på ankrasen och individuella skillnader mellan ankorna. Vissa ankor lägger nästan svarta ägg, och andra helt vita, men färgen på skalet påverkar inte smaken.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än