Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Andalusier

Historia

Denna ras härstammar, och tar sitt namn från, den spanska provinsen Andalusien, och är en av de äldsta medelhavsraserna. Den blå färgen kommer från hybridavel mellan svarta och vita varianter. När två blåa fåglar paras kommer 50% av avkomman bli blå, medan resten är svarta eller vita. Gregor Mendel använde faktiskt denna hönsras i sina experiment om ärftlighet. För att vara helt säker på att få blå avkomma måste en vit tupp paras med en svart höna. Rasen kallas ibland för blå andalusier och kallades tidigare för blå minorka. De är väldigt vackra fåglar, med ljus- och mörkblå fjäderdräkt och en upplyft, elegant och graciös hållning. Sadelfjädrarna är mörkblå medan bröstet är ljusare. Fjädrarna är snörade, vilket vackert definierar dem, medan stjärten, som hålls i 45° är nästan svart. Ansiktet och slöret är rött och örsnibbarna vita. De har skifferblå ben och tår, och det finns en dvärgvariant.

Beteende

Andalusier är små, aktiva fåglar som kan vara ganska högljudda. Även om de är tystare än många andra medelhavsraser bör ljudnivån tas i åtanke. Hönorna börjar lägga vid 5 eller 6 månaders ålder, men ruvar sällan. Kyckligarna är stryktåliga och mognar tidigt, och de är fantastiska husdjur så länge deras inhägnad är hög nog så att de inte kan flyga ut. De är lugna höns, och tupparna slåss sällan, men de tycker inte om att ha det för trångt, så se till att de har gott om plats för att undvika problem och mobbing. De tycker inte direkt om mänsklig kontakt och föredrar att gå fritt. Även om de klarar hårt väder kan deras kammar frysa, så se till att behandla dem när temperaturen sjunker. Kammen kan dessutom blekas i stark sol, så se till att gården står i skuggan. Hönorna lägger stora vita ägg och producerar ungefär 160 ägg om året, även under vintermånaderna. Tuppen väger ungefär 3,5 kg och hönorna knappt 3 kg.

Varianter

Blå, svart och vit

Relaterade produkter

Bilder på Andalusier

Andalusier till salu

Vänligen notera: Alla höns som säljs här måste hämtas. De kan inte levereras av säljaren eller av Omlet. Säljaren kommer skicka kontaktuppgifter för att organisera betalning och upphämtning.

Sell Yours Here

Det är gratis!


Ledsen, det finns för tillfället inga Andalusier till salu.

Senaste recensionen för Andalusier

Det finns inga recensioner för denna ras än. Klicka här för att skriva en.