Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.
Tabby cat scratching light up scratching post

VI KLÖSER 

LITE DJUPARE

VETENSKAPEN BAKOM KATTENS KLÖSANDE

Kan ny teknik hjälpa katten att leva ut sin naturliga instinkter? Om du har katt måste du ha ett klösträd för att katten ska kunna vässa sina klor, och för att skona din soffa från att bli ett klösträd. Men kan ny teknik göra det både lättare och roligare att få katten att klösa på rätt ställe?

Vi grävde lite djupare för att lära oss mer om det här naturliga beteendet hos katten, och hur nya uppfinningar kan göra det lättare att se till att rovdjuret som sover på ditt element får utlopp för det här naturliga beteendet. 

VARFÖR KLÖSER KATTER?

cat using tall cat cat scratcher to strop claws
Katter sträcker ut hela kroppen när de kliar sig.

Att klösa för att vässa klorna är en del av kattens naturliga beteende och det är bra både för kattens kropp och knopp eftersom det ger både fysiska och psykiska fördelar.

När katten är ute i naturen klöser den helst på vertikala, stabila och höga saker som träd för att se till att klorna alltid är korta, vassa och friska. Samtidigt som de vässar klorna sträcker de också på hela kroppen, något som frigör endorfiner  vilket hjälper katten att slappna av. 

varför tycker katten om blinkande belysning?

cat looking up at a glowing tall cat scratcher
Ljus och rörelse fångar kattens ögon.

Även om din katt mest tycker om att sova eller gosa, så är katter rovdjur och riktigt bra jägare. Deras instinkt är att jaga, följa efter och attackera sitt byte, och det är något som ger katten både fysisk motion och mental stimulans. 

När du scrollar igenom flödet på sociala medier har du säkert sett videor med katter som älskar att jaga laserpekare, något som både ger katten motion och underhåller oss människor. 

Katter brukar också tycka om att titta på TV. Om du någon gång har tittar på ett naturprogam när katten är i närheten kanske du har märkt att katten är lika besatt av att  titta på de vackra fiskarna som simmar i havet som vi är.

Vi ställde frågan hur vi kunde använda ny teknik för att hjälpa katten att få utlopp för sina naturliga behov och instinkter? Var det möjligt att designa en produkt som gav katten samma fördelar som när den jagar och vässar sina klor, samtidigt som den kunde hjälpa oss att komma våra katter närmare?

Början till svaret hittade vi när vi tittade närmare på hur katter interagerar med ny teknik och sen valde vi att, bokstavligen, bygga in det vi lärde oss i en produkt som alla kattägare behöver, ett klösträd. Det var så Switch föddes och vi designade att klösträd med över 1200 oemotståndliga ljusinställningar som ser lika snyggt ut i dina ögon som det är fascinerande för din katt.

VAD BEHÖvs för PERFEKT VÄSSADE KLOR?

Switch cat scratcher in comparison to average cat scratcher
20 % högre än en genomsnittlig skrapare, för en helkroppsstretch.

För att katten ska få ut så mycket som möjligt från klösandet måste den kunna sträcka på hela kroppen och lägga hela sin vikt mot det de klöser på. Det betyder att katten behöver något som är både högt och stabilt för bästa effekt. 

Vi började samla ihop information om hur lång den genomsnittliga katten är när den sträcker på sig, samtidigt som vi tog en titt på vad som redan fanns på marknaden. Vi räknade ut att om vårt nya klösträd var 20% högre än genomsnittet skulle det vara 50% högre än en genomsnittlig katt som sträcker sig så mycket den bara kan. Det betyder också att det är tillräckligt högt för att även större katter kan sträcka på sig. Klösträdet Switch från Omlet är hela 85cm högt, vilket är 15cm högre än genomsnittet. 

Cat leaning against a strong cat scratcher without it toppling
Den extra vikten gör att katter av alla storlekar kan klia sig utan att behöva oroa sig.

För att katten verkligen ska kunna sträcka på hela kroppen måste ett klösträd kunna klara av hela kattens vikt när den lutar sig mot klösträdet. För att det här inte skulle vara något problem inkluderade våra produktdesigners en inre kammare med en vikt som, när den är fylld med vatten eller sand, ger Switch en lägre tyngdpunkt. Kammaren gör det nämligen 2,5kg tyngre och 45% stabilare utan att det kostar mer att skicka det till våra kunder.

Dessutom valde vi att designa överdraget i sisal, ett material som är 100% biologiskt nedbrytbart och har en räfflad design som påminner om trädbark, något som ger katten en känsla som påminner om att klösa på en trädstam.

Det bästa klösträdet både för din katt och miljön

woman assembling a tall durable sisal cat scratching post
100 % biologiskt nedbrytbara, utbytbara sisalhylsor.

Men än var det inte slut på vår uppfinningsrikedom. Efter att ha designat ett klösträd som var tillräckligt högt och stabilt  för att hjälpa katten att känna sig helt avslappnad, ställde vi frågan hur vi kunde se till att det också är hållbart och inte skadar miljön. Klösträd designas ofta för att slitas och klösas sönder, det är ju trots allt det de är till för, men betyder det att de alltid måste hamna på soptippen? Många klösträd håller bara en kort tid innan de måste kastas bort, så vi undrade om det var möjligt att designa ett klösträd som både kan klösas sönder, men samtidigt hålla för alltid?

Replacing the sisal sleeve of the Switch cat scratcher
När den är sliten är det bara att byta ut och återvinna sisalhylsan.

Vi började med basen, och valde ett material som passar både för ändamålet och framtiden. Klösträdet Switch har en bas i bambu, ett material som är starkare än ek och som aldrig kommer att behöva bytas ut. Det biologiskt nedbrytbara överdraget i sial behöver bara bytas ut ungefär två gånger om året och vi räknade ut att Switch under kattens livstid undviker att 33,5kg av onödiga sopor hamnar på soptippen och minskar utsläppen av koldioxid med 50kg. Så oavsett om du väljer Switch i färgen gräddvitt eller kaffe, så är det ett klösträd som är grönt från alla vinklar. 

SWITCH, CAMERA, ACTION

Progress

"Switch gör det så mycket roligare för katten att vässa klorna!"

LIAM, STORBRITANNIEN

Progress

"Den coolaste kattprodukten!"

KAITLYN, USA

Progress

"Baku och Yuki älskar klösträdet Switch."

NANDA, NEDERLÄNDERNA

Progress

"De olika inställningarna underhåller katten i många timmar."

joyce, NEDERLÄNDERNA