Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vad betyder marsvinens läten?


En sak som nya marsvinsägare blir mest förvånade över är hur många olika ljud deras husdjur kan göra. Från högljudda pip till gråtljud har marsvin en fantastisk repertoar. Vissa har väldigt tydlig betydelse (t.ex. när de tjuter av upphetsning när mat närmar sig), medan andra är mer kryptiska. I denna delen har vi samlat några exempel på marsvinsläten och vad de betyder.


Guinea pigs talking to each other
Marsvin kan göra massvis med olika ljud

Varför spinner marsvin?

Marsvin spinner ofta när de blir hållna. Om du matar dem med det bästa det vet medan de ligger i ditt knä, är det troligt att du kommer höra ett ljud som liknar ett spinnande katt. Om du dock hör ett mer högfrekvent spinnande kan det vara ett tecken på irritation.

Ett liknande ljud till spinnandet är mullrande, ett läte marsvinen ger ifrån sig för att visa dominans. Du kan ofta höra detta läte från hanar när de försöker attrahera honor, vare sig det funkar eller inte.


Varför piper marsvin?

Det finns en rad olika marsvinspip, och du kommer lära dig de flesta under din tid som ägare. Här är några av de vanligaste lätena och vad de betyder.

Pipande - detta är förmodligen det vanligaste marsvinslätet, och du kommer förmodligen höra det varje gång du matar dina marsvin. Detta repetitiva ljud som ökar i frekvens allt eftersom betyder “ge mig mat!”. Vare sig du kommer ut ur huset för att erbjuda dem några färska grönsaker eller de hör ljudet av kylen som öppnas kommer du förmodligen höra dessa pip och känna dig otroligt skyldig om du inte tänkt mata dem.

Högfrekventa tjut - detta kan betyda att ditt marsvin har ont. Om du håller i ditt husdjur och hen ger ifrån sig detta läte håller du antingen för hårt, eller så har marsvinet en skada eller infektion som du irriterat med dina händer. Om marsvinet å andra sidan stelnar och inte rör sig alls kan det också vara ett tecken på smärta, och du måste genast undersöka vad som är fel.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än