Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du minskar marsvinsallergier


Om du eller någon i din familj hostar eller nyser mycket kring marsvinen är det troligtvis en allergi. Andra symptom kan vara utslag, kliande ögon eller svårigheter att andas. Om du har haft dna marsvin ett tag och först nu märker dessa symptom kan det fortfarande vara allergi, vissa ägare utvecklar en reaktion som ett resultat av exponering under en längre tid.


Guinea pigs give off allergens
Allergier orsakas inte av marsvinshår, utan av substanser som marsvinen ger ifrån sig

Det är ett vanligt missförstånd att det är marsvinens hår som är källan till den allergiska reaktionen, men så är inte fallet. Allergenerna (ämnena du är allergisk mot) finns i marsvinens saliv, urin och körtlar. Därför kommer det inte hjälpa att köpa ett marsvin utan päls. Hypoallergena marsvin som inte ger någon som helst reaktion existerar inte.


Men var inte orolig - det finns saker du kan göra. Först måste du gå till din läkare och testas för marsvinsallergi för att vara säker på att det är dina husdjur du är allergisk mot och inte t.ex. hö eller damm. Om resultaten är negativa, försök att ta bort vissa saker som skulle kunna vara anledningen till dina reaktioner. Du kan t.ex. temporärt byta till ett annat slags strö (inte halm - det kan skada marsvinens ögon) och se om det gör någon skillnad.


Om testen kommer tillbaka positivt är här några förslag på vad du kan göra för att minska effekten av allergenerna på din kropp:

  • Håll dina marsvin borta från områden där du tillbringar mycket tid. Vi rekommenderar inte att ha marsvin i sovrum, speciellt inte om du är allergisk.
  • Försök undvika att direkt röra dina marsvin. Använd handdukar när ni leker, eller ha på dig handskar för att minska kontakt med huden.
  • Försök hindra ditt husdjur från att sitta på dina möbler och andra tyger. Om du låter marsvinen springa lösa i huset kan det vara bra att begränsa dem till ett specifikt rum eller område för att hindra att allergerna sprids över hela huset.
  • När du städar hos dina marsvin, ha på dig gummihandskar och en mask. Allergener kommer samlas där dina marsvin sover, så det är bäst om någon som inte är allergisk kan rengöra buren åt dig.
  • Tvätta dina kläder och händer noggrant efter att du handskats med dina marsvin eller deras bur.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än