Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag välja en hona eller hane?


Båda könen är fantastiska husdjur, men det finns ett par saker du måste tänka på innan du bestämmer dig. För det första, har du redan andra marsvin? Om ja, är de kastrerade? Både honor och hanar kan kastreras, och om du inte vill bli överöst av marsvinsungar måste du förmodligen kastrera en av dem. Du gör det hos veterinären, och det kostar ungefär 700kr per djur. Många experter rekommenderar att ha marsvin i kombinationer som inte kräver kastrering, eftersom en operation kan vara stressande och riskfyllt för marsvinet.


carefully selected guinea pigs
Var försiktig så att du inte blir överöst av marsvinsungar


För ägare som funderar på att skaffa fler marsvin är det viktigt att tänka på att inte introducera honor för okastrerade hanar om de är a) äldre än ett år, och b) inte redan har fått ungar. Detta eftersom det skulle vara väldigt farligt för dessa honor att blir gravida eftersom deras höftben vid denna tid har stelnat och de kommer ha svårt att föda ungarna, om det klarar det över huvud taget. Se till att du är säker på vilket kön dina marsvin har och vilket kön potentiella nya marsvin har innan du slår till.

unga marsvin
Marsvinsungar är supergulliga, men de blir snabbt väldigt många!


Någonting annat du bör tänka på är att det förmodligen är bäst att skaffa marsvin av samma kön som du redan har. Den lättaste, och därför vanligaste, kombinationen är att bara ha honor. Precis som hos de flesta andra djur kan det blir lite bråk medan de bestämmer hierarkin, men de flesta menar att denna kombination leder till minst bråk. Att bara ha hanar är också populärt, speciellt om de är bröder. Att låta marsvin som känt varandra hela livet bo tillsammans betyder att de är vana vid varandra, och de har förmodligen redan bestämt vem som bestämmer. Om de redan klarat av detta slipper du majoriteten av retandet, som kan vara ganska jobbigt att se. För mer tips om du introducerar nya marsvin, läs vår presentationsdel.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än