Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du tränar ditt marsvin att inte bita


Marsvin är väldigt lugna djur, och det är väldigt ovanligt att de biter utan anledning. Massvis med marsvin kommer nafsa efter sina ägare när de hålls, men det kan bara vara för att få tag på saltet på dina fingrar eller se om du ät ätbar! Det gör inte ont, och är inte ett tecken på aggressivitet, bara nyfikenhet.


Marsvinens tänder är ett av deras få sätt att försvara sig, så om ditt marsvin verkligen biter dig är det troligt att hen är rädd för dig. Du kan göra detta bättre genom att lära marsvinet att hen inte behöver vara rädd för dig utan istället kan förvänta sig kärlek, värme och godsaker när du kommer nära.


Training guinea pigs not to bite
Marsvin biter vanligtvis bara om de är rädda - försök få reda på varför marsvinet känner sig rädd och se till att motverka detta

För att stoppa ditt marsvin att bitas måste du först försöka komma på varför den biter.


Rädsla

Luktar du av någonting som marsvin kan vara rädd för, kanske katter eller hundar? Försök att ha på dig rena kläder, och tvätta dina händer noggrant innan du plockar upp dina marsvin. Det kan vara bra att ha på sig handskar för visst skydd, men väljer du att göra det måste du se till att de också är tvättade. Alternativt, försök se till att dina marsvin är så lugna som möjligt. Är ni på en högljudd plats? Känner de sig hotade av andra djur?


Smärta

Härnäst, försök förstå varför ditt marsvin biter. En sak som kan orsaka detta beteende är smärta. Är du säker på att du inte håller dem för hårt? Om detta beteende plötsligt uppstått kan det vara så att ditt marsvin är sjukt eller har en skada som gör att de har ont, så försök att undersöka dem för att se om de behöver åka till veterinären. Om de t.ex. har skabb kan det vara väldigt smärtsamt för dem att hållas, och de har inget annat sätt att berätta detta för dig än att bitas.


På liknande sätt, om ditt marsvin vill släppas ner så att hen kan gå på toa kanske de nafsar för att berätta det för dig. När du lägger tillbaka marsvinet, se om de helt enkelt bara behöver lätta på trycket.


Boendesituation

En annan möjlig anledning att de biter kan vara miljön de bor i. Om de tuggar på buren kan det vara ett tecken på att marsvinet är ensamt och vill ha en vän. Om du bara har ett marsvin kommer inte ens den mest hängivna ägaren i världen kunna få dem att känna sig mindre ensamma utan en marsvinskompis. Om du är säker på att ditt marsvin inte är ensamt kan en sista anledning vara testosteron. Ifall ditt marsvin inte är kastrerat kan du kanske fundera på att få detta gjort, men var medveten om att det inte är säkert att det kommer ändra beteendet.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än