Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vad äter marsvin?


Marsvin är växtätare, vilket betyder att de bara äter saker från växtriket. Därifrån kan de äta det mesta, men vad lite försiktig eftersom de oftast inte vet vad som är bra för dem. Många husdjur har fått väldigt oroliga magar efter att ha ätit någonting de inte borde ätit!


Gräs

Vackert grönt gräs är en av alla marsvins favoriträtter. Om du har ditt marsvin inomhus och du lägger in en handfull i buren kommer du höra de mest upphetsade pip! En handfull gräs är ett fantastiskt tillskott till dina marsvins kost, men se till att de inte finns några farliga växter blandat med gräset, och ge dem inte klippt gräs. Klippt gräs kan innehålla svamp och gömda giftiga växter, och kan dessutom ge dina marsvin en dödlig sjukdom som heter trumsjuka.


guinea pigs love grass
Gräs är absolut en favorit

Det är viktigt att vara försiktig när du ger dina marsvin gräs, eftersom många vanliga växter är giftiga för dem. Smörblommor och tusenskönor är speciellt allvarliga, så se till att du inte får med några sådana när du plockar gräs till dina husdjur eller letar efter en plats att ställa din gård. Läs delen om farlig mat för mer information.


Vatten

Dina marsvin måste alltid ha tillgång till gott om vatten. Det är bra att använda en speciell marsvinsflaska snarare än en skål, av både hygieniska och klumpiga skäl - om du försöker ge dina marsvin en skål med vatten kommer de antingen sitta i den eller välta den över hela buren.


Deras flaskor måste tvättas ofta, eftersom mat från deras kinder ofta åker upp i flaskan och flyter runt i vattnet. Du måste skölja ut och diska flaskan regelbundet.Hö är otroligt viktigt för marsvin och de bör aldrig vara utan det. Det är inte bara en bekväm säng, utan de äter massvis varje dag för att hålla sina magar igång.


hay is important for guinea pigs
Hö är otroligt viktigt för en frisk mage

Färska frukter och grönsaker

Dessa är superviktiga i alla marsvins kost. Du måste ge dem gott om färska frukter och grönsaker så att de kan få alla födoämnen de behöver, framför allt det superviktiga C-vitaminet. Salladsgrönsaker bör ges i måttliga mängder eftersom de mest innehåller vatten och inte har tillräckligt med kalorier och näringsämnen för att vara en del av dina husdjurs kost. Varje marsvin måste få ungefär två deciliter färska grönsaker och dagen, med en och annan frukt vid sidan om. Men var lite försiktig med frukt eftersom de ofta är väldigt syrliga och kan ge marsvinen sår runt munnen.


 • Moröter
 • Majs (bladen kan också ätas)
 • Broccoli
 • Kål
 • Sallad
 • Ärtskidor
 • Rödbetor (utan skal)
 • Gurka
 • Selleri
 • Äpplen
 • Päron
 • Tomater

guinea pig with apple
Var lite försiktig med frukter som äpplen

Torrfoder
Det finns massvis med bra alternativ för dina marsvin i de flesta djuraffärer. Om du är orolig för att de inte får tillräckligt med C-vitamin finns det torrfoder med tillskott, men det håller inte så länge och är inte en ersättning för färska grönsaker. Du måste ge dina marsvin färskt torrfoder varje dag, och du kommer förmodligen behöva rengöra skålen varje vecka - annars kan fodret bli mosat, blött och smutsigt.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än