Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Lycka är...


Att mata dina marsvin är ett viktigt ansvar för dig som ägare!

C-vitamin
Det viktigaste du behöver veta om marsvin är att de, precis som vi människor, behöver dagligt intag av C-vitamin. Det kan lösas genom att ge en balanserad kost med gott om frukt och grönsaker. De flesta marsvinsfoder innehåller nu för tiden också extra C-vitamin. Morötter och broccoli är också fantastiska källor, och en morot om dagen håller doktorn borta!


guinea pig feeding
C-vitamin är grundläggande för att dina marsvin ska må bra

Torrfoder
Marsvin tycker om en skål torrfoder om dagen. Se till att du köper ett märke som är specifikt för marsvin, eftersom det har gott om C-vitamin i sig. Köp bara en mängd som du är säker på att de kommer äta upp inom 3-4 veckor eftersom fodret annars torkar, vilket minskar vitamininnehållet.

Färsk mat
Marsvin kommer äta i stort sett allt! Förutom gräs på sommaren kan de ges massvis med olika andra vilda växter, som maskrosor, svartkämpar, våtarv och mariatistel. Om du inte har vilda blommor till hands kan du ge dem grönsaker, örter och frukt. Nyckeln till god hälsa är att ge dem så många olika varianter som möjligt när de är små eftersom de kan vara tveksamma mot nya saker när de blir äldre. Det enda från köket du inte får ge dem är potatisskal.

Gräs
Under sommaren, och när de är i sin Eglu, kommer gräs vara den största delen av marsvinens föda. De kommer tugga i sig i timmar - perfekta gräsklippare. På våren, när gräset växer snabbt för första gången på säsongen bör de bara vara ute i 1-2 timmar eftersom detta gräs kan vara väldigt mättande och orsaka magproblem. De kan sen bygga upp sina gräsätartimmar successivt, så att de på sommaren kan vara ute hela dagen.

Hö - inte halm
Hö är en annan otroligt viktig del av marsvinens kost. Du bör bara ge dem hö av bästa kvalitet, och det får inte vara varken dammigt eller mögligt. Om du har någonstans att förvara det är det ofta värt att köpa en hel bal från en lantbrukare av en kvalitet som vanligtvis skulle ges till hästar. Förutom att äta höet använder marsvinen det också för att gräva ner sig i när de sover för att hålla sig varma. Du bör inte använda halm, eftersom det inte har något direkt näringsvärde, och hårdheten på stråna kan skapa ögonskador när marsvinen gräver ner sig i det.

Vatten
Vatten är väldigt viktigt, och vattenflaskan måste fyllas på dagligen. Om de äter massvis med gräs och färsk mat, som är fullt av vätska, kanske de dricker väldigt lite från flaskan, men det är ändå väldigt viktigt att du byter vattnet ofta. Om det är kallt ute kan vattnet också frysa, och kan behöva tinas och bytas oftare. På vintern kan du också behöva lägga till löslig C-vitamin till vattnet för att se till att de får i sig tillräckligt.

Godis
Det finns massvis med olika godisbitar i djuraffärer, och de flesta är fulla av snabba kolhydrater och socker. De är dyra och inte speciellt bra för dina marsvin, som kommer bli mycket gladare över en extra morot!

Koprofagi
Oroa dig inte, denna del kommer marsvinen förbereda och äta själva, du behöver inte bli inblandad. Marsvin är koprofober, vilket betyder att de äter delar av sin egen spillning, nämligen de mjuka (och illaluktande) lortar som produceras över natten och innehåller massvis med protein och vitaminer. De formas under matsmältningen och är menade att ätas så fort de kommit ut. Så bli inte äcklad om du ser dem äta sitt eget bajs, det är superbra för dem!

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än