Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du badar ditt marsvin


Om ditt marsvin behöver ett bad, vanligtvis en gång i månaden eller en gång varannan månad, är det bäst att göra detta på en dag då det är fint väder så att de torkar snabbare. Marsvin tycker inte om att bli blöta, och om du badar dina marsvin när det är kallt ute utan att torka dem tillräckligt kan de bli sjuka.


För det första, se till att du har gott om tid att bada och torka alla dina marsvin. De är väldigt luktkänsliga djur, och om du tar bort en av dem och hen kommer tillbaka med en annan doft kan det bli bråk eftersom de inte känner igen varandra. För att motverka detta är det bäst att bada alla på samma gång, så att de alla doftar schampo.


guinea pig having a bath
Se till att du torkar dina marsvin efter deras bad

Du behöver följande saker:


  • Schampo (barnschampo eller marsvinsschampo)
  • En marsvinsborste
  • En vask eller en balja med 2-3 cm varmt vatten
  • En handduk
  • En hårtork med kalluftsinställning

Se till att ditt marsvin är lugnt innan du lägger ner hen i vattnet. Det kan vara bra att först doppa tassarna i vattnet för att vänja marsvinet, och ha någonting gott nära till hands som kan distrahera dem (men se till att det inte får schampo på sig). När marsvinet är lugnt, sätt försiktigt ner hen i det grunda vattnet och se till att munnen och nosen är över vattenytan så att hen kan andas. Skopa upp vatten väldigt försiktig och häll det över marsvinet med en hand över deras ansikte så att de inte får vatten i ögonen. När kroppen är helt blöt, bortsett från huvudet som du försiktigt kan blöta med dina fingrar, lyft upp dem från vattnet och sätt ner dem på marken eller på en handduk i ditt knä. Tryck ut lite schampo i din hand och arbeta upp ett lödder på kroppen. Var försiktigt med huvudet så att inget schampo rinner ner i ögonen eftersom det kommer svida. Om du ger marsvinet ett bad för att motverka parasiter, följ instruktionerna på paketet. Om du försöker få bort kvalster är det bra att försiktigt schamponera marsvinets öron eftersom kvalster ofta bor i och på dem. Det måste dock göras väldigt försiktigt så att inget schampo kommer nära trumhinnan.


När hela marsvinet är täckt med lödder, skölj ett par minuter med varmt, rent vatten och se till att allt schampo försvinner. När du är säker på att alla bubblor är borta, vira in dem i en handduk ett par minuter för att få bort det mesta av vattnet. Se till att huvudet sticker ut så att de kan andas, och att du inte virar handduken för hårt. När de slutat droppa, håll marsvinet i ditt knä och använd en hårtork. För att hindra att de bränner sig, undvik att blåsa på öronen, använd kall luft och skaka hårtorken så att den inte värmer upp en specifik plats för mycket. När ditt marsvin är torrt, se till att de får tillbringa ett par timmar någonstans där det är varmt, eller över natten för att vara på säkra sidan.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än