Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du tar hand om ditt marsvin efter en operation


De senaste åren har framsteg inom marsvinsvård gjort att ditt marsvin har större chans än någonsin att överleva en operation. Det är dock inte en trevlig upplevelse för någon, och det finns en del saker du måste göra för att se till att ditt marsvin återhämtar sig så fort som möjligt. Det är troligt att din veterinär ger dig råd om hur du ska ta hand om ditt husdjur efter en operation, och det är väldigt viktigt att du följer dessa. Om de inte gett dig så mycket information kan du här nedanför få några tips om hur du handskas med marsvin som är svagare än vanligt.

guinea pig recovering

  1. Be din veterinär om värktabletter och antiseptiskt medel. Efter en operation är det troligt att de kommer ha ont, och behöva någonting för att slippa detta. Precis som när du kommer tillbaka från sjukhuset eller tandläkaren kommer de ha ont och vara trötta, så be din veterinär berätta hur du bäst tar hand om dem för att de ska återhämta sig så fort som möjligt. Antiseptiska medel kan behövas efter t.ex. kastrering, eftersom abscesser kan bildas om området inte hålls rent. Fråga din veterinär om vilken sort du bör använda.

  2. Håll dina marsvin tillsammans om veterinären inte uttryckligen sagt att du inte ska. Marsvin är flockdjur och tycker inte om att vara för sig själva, så efter en stressande operation måste de vara kring familj för att hålla humöret uppe. Utan sina vänner kan marsvinen bli väldigt deprimerade, och vissa ger helt enkelt upp. För att motverka detta, ge dem åtminstone en kompis att prata med, men se till att det är ett marsvin av samma kön, eller ett kastrerat marsvin av det andra könet. Om du har tre marsvin är det är bra idé att låta dem alla vara tillsammans, så att ingen är helt själv.

  3. Se till att ditt marsvin äter, även om du måste handmata dem. Om de är rädda eller har ont är det troligt att de inte kommer äta, vilket inte hjälper deras återhämtning. Det är troligt att din veterinär sagt att du inte bör plocka upp dem, så gå in på gården eller sträck in en arm för att locka dem med deras favoritmat. Se till att de, precis som vanligt, har tillgång till gott om hö och färskt vatten.

  4. Många ägare rekommenderar att du ger dina marsvin extra C-vitamin för att se till att deras immunförsvar hålls på topp. Oroa dig inte över att överdosera eftersom de bara kan kissa ut det de inte kan ta upp i kroppen. Ge dem antingen mat med mycket C-vitamin, eller lägg en brustablett i vattnet.

  5. Håll ett öga på ditt husdjur så att du är säker på att hen återhämtar sig dom hen ska, speciellt efter en operation. Om marsvinet har ett snitt kan det infekteras och ibland öppnas. Om det svullnar, blir hårt, ger ifrån sig var, eller du kan se stygn som borde vara på insidan av kroppen - kontakta din veterinär. Ta också kontakt med veterinären om ditt husdjur verkar ha ont, eftersom de förmodligen kommer kunna ge marsvinet starkare värktabletter.

  6. Det är en bra idé att väga ditt sjuka marsvin några gånger om dagen för att se till att hen inte går ner i vikt. Det kan göra ont på marsvinet att plockas upp, så du kan behöva ställa ner en låda på gården och uppmuntra marsvinet att gå in i lådan. Du kan sen stänga lådan och väga marsvinet i den. Alternativt kan du ha en sida på lådan öppen så att du försiktigt kan föra över marsvinet från lådan till vågen.

  7. Det kan vara bra att hålla dina marsvin på en vit handduk de första dagarna efter en operation. Det betyder att du lätt kan se om de blöder, eller inte kissar eller bajsar. Det kan vara så att marsvinet äter sin egen avföring, och att det är anledningen till att du inte kan se någon. Oroa dig inte om detta händer - marsvin äter ofta om sin spillning för att få ut så mycket näringsämnen som möjligt. Om du inte kan se någon avföring, studera ditt husdjur för att se vad som händer.

  8. Se till att buren eller temporära tillhåll är väldigt rena för att minska risken för infektioner och sjukdom.

  9. Se till att dina marsvin är säkra, lugna och varma. Det kan betyda att du tar in den inomhus ett par dagar, speciellt om det är kallt ute. Hitta en tyst plats i huset borta från höga ljud och andra husdjur.

  10. Det är inte en bra idé att plocka upp ditt marsvin om du inte absolut behöver. Hen har precis genomgått en operation, och det kommer förmodligen göra ont att bli buren.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än