Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vad behöver mina marsvin?


En bur
Att bli marsvinsägare kräver en större investering. Du behöver en bur - antingen en traditionell som du måste byta vart tredje eller fjärde år, eller en modern bur som Eglu Go. Marsvin behöver springa runt och upptäcka nya saker, så du måste också ha en gård. Ibland kommer den med buren och ibland måste du köpa den separat. Vilken bur och gård du än väljer måste du se till att den inte har nätgolv, eftersom marsvin har så små och ömtåliga fötter att de behöver ett jämnt golv att gå på. De behöver också ha ett ljust och ett mörkt område, med gott om frisk luft. Kolla in delen om burar för att läsa mer om vilken bur som passar bäst för dig och dina husdjur.


En lila Eglu Go-marsvinsbur

Marsvin tycker om ungefär samma temperaturer som människor, så det är upp till dig att avgöra om du ska placera din bur utomhus på en relativt skyddad plats eller på en lugn plats inomhus. Marsvin kan inte bo utomhus året runt i Sverige eftersom de, till skillnad från t.ex. kaniner, inte får någon vinterpäls, men om de har gott om hö och extra strö, och massvis med mat kan de bo utomhus mestadels av tiden. Om det väntas bli kallt under en längre period är det bättre att du tar in marsvinen helt eftersom de inte mår så bra av temperaturskiftningar och inte kommer tycka om att flyttas in och ut beroende på vädret just denna dagen.


På sommaren måste marsvinen få bo någonstans där det är svalt. Marsvin kan inte svettas, så det kan lätt bli för varma när det är fint väder. Se till att ställa buren i skuggan, eller om du har dem inomhus, se till att buren inte står i ett uterum eller i direkt solljus, helst vid ett öppet fönster.


Mat och strö

Nästa sak att tänka på är mat och strö för buren. Viloplatsen i buren måste täckas på något sätt, t.ex. med tidningspapper på golvet. Över tidningen kan du lägga specialströ eller mjukt hö (inte halm, det är för grovt och kan skada dina marsvins ögon) som de kan burra ner sig i och äta på. De kommer äta en del av höet och sova på resten, så se till att de har tillräckligt. Hö är toppenmat, ger bra isolering och absorberar vätska. Hö kommer alltid vara en viktig del av marsvinens liv.


a snug guinea pig
Marsvin älskar mjukt smaskigt hö

När du har skapat en mysig och säker plats för marsvinen och placerat den på ett bra ställe måste du se till att de har mat i sitt hem. Du behöver ett par saker för att hålla dina marsvin mätta och släcka deras törst. Först och främst behöver du en speciell vattenflaska. Fäst den på sidan av buren så att både du och marsvinen lätt kommer åt den. Mat från deras små munnar kommer åka upp i flaskan och flyta runt, så den måste bytas ut och rengöras regelbundet.


Nästa sak att fixa är en matskål. Den bör vara ganska tung så att de inte kan välta den eftersom marsvinen gärna står i sin mat för att komma åt de bästa bitarna.


Medicin och pälsvård

Det är en bra idé att ha lite utrustning och vissa produkter hemma för att hålla dina marsvin friska. Saker att köpa hem kan t.ex. vara skabbmedel, anti-kvalstershampoo och en våg. Du behöver också en kloklippare och en bredtandad kam för att hålla marsvinen fina. Det kan finnas andra saker du upptäcker att du behöver allt eftersom tiden går, men detta bör räcka åtminstone de första veckorna.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än