Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur rengör jag min hamsters päls?


Friska hamstrar, vare sig de har kort eller långt hår, kommer rengöra sig själv dagligen. Det betyder att korthåriga hamstrar behöver otroligt lite underhåll, och även långhåriga hamstrar behöver väldigt lite uppmärksamhet. Det finns dock vissa saker du kan göra för att hjälpa din hamster, och det är bra att börja med dem när hamstern är liten och öppen för nya saker.


Korthåriga hamstrar:

Majoriteten av din hamsters liv kommer du inte behöva oroa sig över att tvätta dem eftersom de rengöra sig själva regelbundet. De kan behöva lite hjälp allt eftersom de blir äldre, men hamstrar är väldigt rena djur som tar hand om det mesta själv.


less hair

Om din hamster är väldigt smutsig kan du låta dem bli av med en stor del av smutsen med ett sandbad. Vissa hamstrar älskar att rulla runt i sanden och tar dessutom bort mycket av smutsen i pälsen genom denna process. Andra kommer dock inte tycka om det alls, och kommer inte närma sig sanden frivilligt. Om sandbadet inte tar bort smutsen och du är orolig att den inte kommer försvinna eller kan orsaka problem om din hamster slickar på eller äter av fläckarna kan du behöva bada din hamster. Om ditt husdjur behöver ett vattenbad är det väldigt viktigt att se till att huvudet hålls ovanför vattnet hela tiden, och att vattnet är varmt, men inte hett. Det är bäst om en vuxen badar hamstern. Se till att du använder ett schampo som är säkert för hamstrar, och att du ställer in hårtorken på kall luft när du torkar dem.


Om din hamster ser lite smutsig ut, håll ett öga på hen så att du är säker på att hen kan rengöra sig själv på rätt sätt. Om din hamster har problem med benen eller för långa tänder kan de få svårt att rengöra sig själva. En sjukdom eller skada kan också vara anledningen till att hen ser lite sliten ut. Hamstrar som t.ex. drabbats av skabb har ofta tovigt eller tunt hår och väldigt torr och irriterad hud. Läs delen om vanliga hamstersjukdomar, men om du inte kan diagnostisera din hamster från den eller en hamsterbok är det bäst att ta med hamstern till veterinären för att se till att de får rätt diagnos, och möjligtvis behandling.


Långhåriga hamstar:

Precis som sin korthåriga motsvarigheter är långhåriga hamstrar väldigt rena djur, men de kan behöva lite extra hjälp från dig.


Långhåriga hamstrar tycker ofta om sandbad, men de kan också må bra av att regelbundet borstas och klippas.


long haired hygiene

För att borsta din hamster, sätt hen i ditt knä och vänta tills hen lugnat ner sig innan du börjar borsta. Vi rekommenderar att börja med en bredtandad kam, eftersom en tunnare kan göra väldigt ont på din hamster. Borsta försiktigt och håll i håret mellan huden och knutan, så att du kan få bort den utan att dra i hårsäcken.


Om du har borstat din hamster och hen fortfarande är väldigt tovig och smutsig kan du behöva klippa håret för att få bort knutor och tovor. Eftersom hamstrar hatar att ligga på ryggen är det bäst att försiktigt klippa pälsen när de står stilla på en jämn yta. Försök att bara klippa lite i taget.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än