Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hälsokontroll för hamstrar


Förutom att hålla ett öga på din hamster varje dag (för att försöka se ovanliga beteenden eller tydliga hälsoproblem) är det en bra idé att genomföra en hälsokontroll en gång i veckan. Här nedanför har vi skrivit upp några av de saker du kan göra för att se att din hamster är frisk och kry.


 1. Kolla din hamsters päls

  Har din hamster jämnt hår över hela kroppen, eller har hen kala fläckar? Kliar sig din hamster mycket? Kan du se några fläckar av svart eller mörkt material i pälsen? Då kan din hamster. Läs delen om hamstersjukdomar för mer information.


  Skicket på din hamsters päls kan visa tecken på flera olika hälsoproblem
  Skicket på din hamsters päls kan visa tecken på flera olika hälsoproblem


 2. Kolla din hamsters hud och nos

  Har huden några skrapsår eller andra skador? Är huden torr eller har torra fläckar? Har din hamster några knölar, eller röda och svullna områden? Att undersöka din hamsters hud kan göra att du kan se tecken på parasiter, torr hud, tumörer eller infektioner.


 3. Kolla din hamsters ögon

  Är ögonen helt öppna? Sticker ett av ögonen ut från huvudet? Är de täckta av ett torr skorpa eller var? Har någonting fastnat i ögat? Har din hamster grå starr (gråa partier i ögat)? Vattnas och rinner ögonen?

  Friska ögon är klara och ljusa
  Friska ögon är klara och ljusa

 4. Kolla din hamsters rumpa

  Att kolla hamsters bak kan ge dig mycket information om hens hälsa. Utsöndringar, blod, avföring eller fukt kan alla vara tecken på sjukdomar, t.ex. inflammerad livmoder, magproblem eller wet tail.


  Hamstrar, speciellt guldhamstrar, kan drabbas av en sjukdom som kallas wet tail. Det är en stressrelaterad och smärtsam sjukdom som ofta leder till döden. Det är därför viktigt att regelbundet undersöka din hamster efter tecken på detta tillstånd, så att du kan ta med dem till veterinären så tidigt som möjligt. Symptom på wet tail kan vara diarre, konstig hållning och viktnedgång. Om du misstänker att din hamster drabbats av wet tail är det väldigt viktigt att du direkt tar med hen till veterinären.


 5. Kolla din hamsters tänder

  Är dina hamsters tänder relativt jämna? Finns det några tecken på skador eller blod? Blöder området runt munnen, eller finns det tecken på att det nyligen blött? Några av de vanligaste tandproblemen är brutna tänder eller övervuxna tänder. Om du tror att din hamster har problem med sina tänder är det bäst att ta med hen till veterinären. Vissa problem kan hindra din hamster från att äta, vilket givetvis kan orsaka stora problem.


 6. Kolla din hamsters öron

  Har din hamsters öron torr och flagnande hud? Har de mycket vax i sig? Hamstrar kan drabbas av torr hud på öronen, och öronkvalster, så det är bra att hålla koll på deras öron.


 7. Kolla din hamsters klor

  Är din hamsters klor lagom långa? Om de blir för långa kan de börja växa tillbaka mot hamsterns fot, och efter ett tag kan hamstern få ont och svårt att gå.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än