Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ändrar ankor sina fjädrar?

Eftersom ankor bryr sig om stil är det viktigt för dem att hålla sig fina genom att göra sig av med gamla fjädrar en eller två gånger om året och ersätta dem med nya, skinande. Lyckligtvis ramlar de inte alla av på en dag och gör ankan helt skallig. Nya fjädrar börjar växa ut i nacken, och går sedan över ryggen ner mot stjärten. Hela processen tar upp emot sex veckor.

Honankor ruggar bara en gång om året, vid samma tid som de får (eller skulle ha fått) ungar. När de små är redo att flyga ut ut boet kommer mamman ha nya fjädrar. Ankungar har sin första fjäderdräkt 6-7 veckor, och denna är specifik för ynglingar. Vid den här tiden ser båda kön likadana ut. Väldigt snart efter detta börjar de rugga igen och går fjädrar med samma färg som de vuxna.

Hanar ändrar stil två gånger om året, så man kan säga att de har en sommar- och en vintergarderob. Under parningstiden när de vill se som bäst ut för att få sin chans med tjejerna är fjäderdräkten skinande och färgglad. Efter detta (mot slutet av sommaren) byts fjädrarna ut och de får en mer försiktig, kamouflerad fjäderdräkt som liknar honans. Den behåller de tills början av året då nästa ruggning ger dem sin mer attraktiva stil tillbaka. Under hela året behåller de samma vingfjädrar så att de alltid kan flyga och slippa undan rovdjur.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än