Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Mat


Vilken hamsterart du än har är kosten för dem ungefär likadan.

  • Torrfoder för hamstrar
    Olika märken kommer ha olika tillskott, t.ex. jordnötter, russin, torkad banan eller torkad kokos, men i stort sett alla innehåller frön, gryn (vete, havre etc.), majs och ärtor.


  • Pressad hamstermix
    Denna blandning har samma ingredienser, men har malts ner och pressats till pellets. Det gör den mindre intressant att äta, men gör å andra sidan att hamstern får en mer balanserad kost, eftersom hen inte har möjlighet att bara plocka ut sina favoriter.

hamsters love seeds
Hamstrar behöver en balanserad kost

Gör matstunden roligare
Extra frön kan läggas till i fodret då och då, hirs eller fågelfrö t.ex. Hirs eller en liten bit majskolv är de flesta hamstrars absoluta favoriter.

För att lägga till extra vitaminer i kosten är det bra att ge din hamster färska grönsaker och frukt ibland, men alltid bara i små mängder. Passande grönsaker kan vara kål, broccoli, blomkål, brysselkål, ärtor, böngroddar och bondbönor, men inte lök eller purjolök. Om du ger din hamster rödbetor kommer du se att ströet blir rött där hamstern kissat! Du kan också ge följande frukter i små mängder: äpple, päron, banan och vindruvor.

Om du tycker om att vara ute i naturen kan du leta efter följande saker att plocka och ge till din hamster: maskros, klöver, vattenkrasse och korsört, men inte smörblommor eftersom de är väldigt giftiga för hamstrar.

Alla frukter och grönsaker bör tvättas innan du ger dem till hamstern, speciellt om du plockat dem i naturen, eftersom de kan ha kommit i kontakt med urin och avföring från andra djur.

Hamstrar har väldigt olika smak när de kommer till färska frukter och grönsaker. Vissa smakar de på och ignorerar sedan, vissa äts om det inte finns någonting annat, och andra slukas med en gång. Du kommer snart lära sig vilka frukter och grönsaker som din hamster gillar.

Speciella godsaker och godis

När din hamster vant sig vid en balanserad kost kan godisbitar ges i väldigt små mängder.

Man kanske inte kan tro att ett djur som härstammar från torra ökenlandskap skulle vara förtjust i ett nordligt sädesslag, men hamstrar älskar verkligen havregrynsgröt! Om du tillagar den med lite mjölk kommer du vara din hamsters favorit hela dagen. Det är speciellt bra för äldre hamstrar, och de som fortfarande växer, eftersom de behöver mycket kalcium för att bygga starka ben och tänder.

Att då och då ge din hamster äggröra eller ett kokt ägg, kokt ris, potatismos etc. kommer också göra dig populär, speciellt om din hamster är gammal eller lite sjuk och måste lockas att äta.

En portion bör inte vara mycket större än en kapsyl.

Tänder
Till skillnad från människors tänder växer hamstrarnas under hela livet, så de måste gnaga på saker för att hålla dem vassa. Kosten, bestående av nötter, gryn och frön hjälper till med detta. Om hamster får för mycket “mjuk” mat kommer hen inte kunna gnaga ner sina tänder, och de kan bli för långa. Märker du att din hamsters tänder är för långa bör du ta med hen till veterinären för att få dem nerslipade.

Gnagmaterial
Det är bättre att förebygga problem än att behandla dem, och du kan ge din hamster massvis med saker att gnaga på för att hålla hens tänder i form. Hårda foderbitar, obehandlat trä, klädnypor i trä som satts på buren eller en kvist från ett äppel- eller päronträd (tvättat givetvis) kommer göra att din hamster har gott om saker att gnaga på.

Matsmältning
Ny mat måste introduceras gradvis och i väldigt små mängder för att motverka att din hamster får ont i magen.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än