Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur rengör jag min hamsters tänder?


Om du är orolig över din hamsters tandhälsa finns det massvis med saker du kan göra för att hålla dem så friska och rena som möjligt. Viss mat, kost och tuggleksaker är framför allt saker som kommer hjälpa din hamster att hålla tänderna starka. En frisk tand är relativt rak, fri från blod och ungefär lika lång som den bredvid. Du behöver inte oroa dig för gula tänder, det är helt naturligt. Om äldre hamstrar har vita tänder kan det snarare vara ett tecken på sjukdom, så oroa dig inte om din hamsters tänder inte är lika vita som dina.


Här är några tips på hur du håller din hamsters tänder friska:

 1. Ge dem både färsk mat och torrfoder

  Hamstrar kommer verkligen njuta av att få äta massvis med olika sorters frukter och grönsaker, tillsammans med deras vanliga torrfoder. Det gör inte bara att de får variation i sin kost, men kan också vara väldigt bra för tänderna.


 2. Fundera på om du har rätt torrfoder

  Det finns massvis med olika torrfoder att välja mellan, från pellets till frön. Det är bäst att hålla sig borta från saker som har malts eller mosats eftersom de kan orsaka tandproblem. Prova ett par olika blandningar under hamsters liv, och se vilket hen tycker bäst om. Se bara till att du byter foder gradvis, eftersom hamstrar lätt drabbas av magproblem om deras kost ändras drastiskt.


 3. Det finns massvis med olika torrfoder att välja mellan
  Det finns massvis med olika torrfoder att välja mellan

 4. Begränsa köpta godisbitar

  Även om din hamster verkligen kan njuta av godisbitar du köpt i djuraffärer är det viktigt att bara ge dem ibland, och att välja sockerfria alternativ.


 5. Investera i en tuggleksak

  Hamstrars tänder växer under hela livet, och löper därför risken att bli för långa. Om det händer kan din hamster få svårt att äta, vilket givetvis är ett allvarligt problem. Ta med dem till veterinären om du misstänker att hamsterns tänder blivit för långa.


  Eftersom det är svårt att se när hamsterns tänder behöver malas ner något är det bäst att låt hamstern ta hand om det själv. Ge din hamster en säker tuggleksak som de kan använda när de vill slipa sina tänder, så att du slipper gå emellan.


  Det finns massvis med olika tuggleksaker som din hamster kommer tycka om, men se till att de inte är tillverkade av träslag som är farliga för hamstrar, som kan gå sönder för lätt eller som har behandlats med olja eller insektsmedel.


 6. Hamstrar älskar att gnaga på saker
  Hamstrar älskar att gnaga på saker

 7. Undvik människomat

  Hamstrar matsmältningssystem är väldigt olika våra, så mat som vi tycker om kan orsaka problem. Det är bra att undvika att ge din hamster de flesta saker vi äter, men om du är osäker på vad de kan och inte kan äta kan du börja med att läsa vår del om hamstermat.


  En sak som många ägare inte vet är att bakterier från en mänsklig mun kan orsaka problem för en hamster, så dela aldrig mat med din hamster, eller pussa hen aldrig någonstans på kroppen.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än