Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur rengör jag min hamsters bur?


Det beror på vilken hamsterbur du har. Om du t.ex. har valt en modern hamsterbur som Qute kan det göras på bara några minuter. Äldre mer traditionella burar kan vara svårare och ta längre tid att rengöra. Här har vi samla några förslag på hur du städar olika modeller på hamsterburar.


Qute

Qute är ett modern alternativ till en med traditionell hamsterbur. Den har designats speciellt för att göra den så lätt som möjligt att städa. Ovanvåningen är gjord av horisontella galler så att all spillning ramlar rakt ner till i den utdragbara spillningslådan. För att rengöra Qute är allt du behöver göra att se till att din hamster går upp genom tuben till ovanvåningen. Lyft sen upp röret så att hamstern inte kan ta sig ner. Dra ut spillningslådan och häll ut ströet på din kompost. Spruta på lite rengöringsmedel och torka av innan du fyller på med färskt strö. Sen är det bara att sätta tillbaka lådan och flytta ner röret till dess ursprungliga position. Rengör matskål och vattenflaska, och sen är du klar!


Qute är designad för att vara lätt att rengöra
Qute är designad för att vara lätt att rengöra

Traditionella burar

Det finns massvis med olika traditionella burar på marknaden, men vilken du än har kommer rengöringsprocessen vara ungefär likadan.


Det första du måste göra är att flytta din hamster från buren och sätta ner hen någonstans säkert. Det kan vara en tillfällig bur, eller möjligtvis en träningsboll (om det tar kortare än 20 minuter och du har en vuxen som kan hålla koll på hamstern). Se till att hamstern har strö, vatten och mat i sin temporära bur. Det är också bra att veta att kartonger är väldigt lätta för hamstrar att gnaga sig igenom.


Nästa steg är att ta ut alla accessoarer. De måste rengöras, men det kan vara bra att byta ut ströet innan du gör detta eftersom, beroende på vilken sort du använder, du antingen måste hälla ut det i en soptunna eller lyfta upp och ur det ur buren.


När buren är tom, tvätta den med ett hamstersäkert rengöringsmedel och en trasa. Tvätta trasan mellan gångerna du städar, eller använd en ny. Många ägare har en speciell ‘hamster-trasa’ som de desinficerar och tvättar mellan gångerna de rengör buren. Se till att du får bort allt gammalt strö som har fastnat, och att buren skrubbas noggrant. Om buren har galler är det bra att också rengöra dem. Att städa hela buren gör att du är säker på att du får bort all smuts, och din hamster får en trevligare plats att bo på.


Din hamster kommer tacka dig om du städar buren noggrant
Din hamster kommer tacka dig om du städar buren noggrant

Du måste också rengöra accessoarerna du tagit ut, precis som buren måste de skrubbas för att få bort smuts. Hamstern klättrar runt över hela buren, så det är viktigt att de är så rena de kan vara. Hamstrar slickar och gnager dessutom på sina saker hela tiden, och du vill inte att de får i sig någonting farligt.


Efter att buren och accessoarerna rengjorts måste du låta allting torka ett par minuter innan du fyller på buren med strö, eftersom det annars kommer bli fuktigt. Hamstern kan bli förkyld av att komma i kontakt med blött stö, så det är bäst att vänta tills det är helt torrt och sen fylla på innan du sätter tillbaka tillbehören.


Det sista du måste göra är att rengöra matskålen och vattenflaskan, och sen fylla på båda innan du ställer tillbaka dem i buren. Om de inte rengörs regelbundet kan smuts byggas upp, och framför allt vattenflaskan kan orsaka allvarliga problem. Bakterier växer lätt i smutsiga flaskor, och om den blockerats får hamsters svårt att dricka det vatten hen behöver.


Nu när allt är rent och torrt kan du sätta tillbaka din hamster i buren. Vissa ägare menar att hamstern blir lugnare om man lämnar lite smutsigt strö i en hörna av buren, så att hamstern fortfarande kan känna sin egen lukt. Du kan prova det, men hamstern kommer i vilket fall tacka dig för sitt nystädade och fräscha hem. Låt hamstern vänja sig vid den nystädade buren ett tag innan du plockar upp hen igen.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än