Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Behöver hamstrar badas?


Nä, åtminstone inte i vatten. Till skillnad från många andra husdjur behöver hamstrar inte regelbundet badas. Hamstrar har över generationer utvecklat sätt att rengöra sig själv utan vatten, och om du badar din hamster kommer massvis med viktiga molekyler på hamsterns päls försvinna. Det kan orsaka hudproblem.


De flesta experter föreslår att du bara bör tvätta din hamster med vatten om någonting har fastnat i pälsen, eller om det finns något annat på pälsen som kan vara skadligt. Om du är orolig för att någonting i pälsen kan orsaka problem när de försöker tvätta sig själva bör du absolut bada, eller delvis blöta din hamster. Vi föreslår att du bara försöker bada vuxna hamstrar eftersom dessa små djur lätt kan ta sig ur ditt grepp. Använd så lite vatten som möjligt, och se till att hamsterns huvud aldrig hamnar under vattnet.

Medan många hamstrar avskyr att badas i vatten tycker många om sandbad
Medan många hamstrar avskyr att badas i vatten tycker många om sandbad

Om du vill tvätta din hamster på grund av att lukten från buren stör dig är det mycket bättre att istället börja städa buren oftare. Ett annat alternativ är att låta din hamster rengöra sig själv med ett sandbad.


Sandbad är ett naturligt sätt för ditt husdjur att rengöra sig själv. Du kan köpa speciell sand för detta, men om du inte kan hitta speciell hamstersand fungerar chinchillasand också bra. Det är dock viktigt att du ser till att du inte köper damm, eftersom de små partiklarna kan fastna i hamsterns nos och mun och orsaka problem med andningen. När du har fått tag på din sand, häll en liten sked i en skål som är stor nog för din hamster att få plats i. Lägg försiktigt din hamster i skålen med sand, så kommer hen bada genom att vända sig i sanden. Precis som människor har hamstrar individuella smaker, och vissa hamstrar kommer inte alls vara intresserade av sandbadet, medan andra kommer älska det.


Om du har märkt att vissa delar av din hamster är smutsiga bör du kanske istället för att tvätta hen fundera på om det finns något underliggande hälsoproblem som orsakar den dåliga hygienen. Om din hamster t.ex. har blod på håren runt baken kan den ha drabbats av övervuxna tänder, eller ha problem med sina tarmar eller könsorgan. Det är bra att vara medveten om vissa hälsoproblem, och hålla ett öga på din hamster. Symptom på en väldigt otrevlig sjukdom kallad wet tail är fukt eller avföring på håret runt baken. Detta kan leda till döden om du inte genast tar med hamstern till veterinären.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än