Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hälsa

I allmänhet är en hamster som får en balanserad kost en frisk hamster. Vissa små hälsoproblem kan behandlas hemma, men om du är osäker är det alltid bäst att kontakta din veterinär.

Orolig mage/lös spillning
Sluta ge godisbitar, grönsaker, tillskott etc. och ge bara hamstertorrfoder. Om det inte blir bättre inom ett par dagar bör du uppsöka veterinären.

Långa tänder och klor
Precis som med de flesta gnagare växer hamstrars tänder och klor under hela livet. Om du är orolig över att någon av dem blivit för långa är det bäst att ta med hamstern till veterinären.


Friska hamstrar är glada, lekfulla husdjur
Friska hamstrar är glada, lekfulla husdjur

Förkylningar och hosta
Om din hamster är tydligt ihopkrupen och verkar ha svårt att andas bör du hålla hen varm och ringa veterinären. Hamstrar kan smittas av förkylningar och ‘influensa’ från dig, så om du är sjuk är det bäst att hålla dig borta och låta någon annan ta hand om hamstern tills du är frisk igen.

Knutor och bulor
Om du hittar knölar eller knutor på din hamster måste de undersökas, så kontakta din veterinär.

”Knölarna” vid baken på en hanhamster blir större när hamstern är fullvuxen, speciellt om det är varmt. Manliga kinesiska hamstrar är väldigt tydligt manliga från en tidig ålder och har en tydlig utbuktning vid rumpan. Honorna har en rundare bak.

Mörka fläckar vid höfterna på en guldhamster är doftkörtlar, och när hamstern är könsmogen kommer hanarna lägga mycket tid på att ta hand om dem, så på korthåriga hamstrar kommer de synas väldigt tydligt. Handvärghamstrar har en doftkörtel på magen, och när hamstern blir äldre är det vanligt att den ser torr ut.

Du kan hitta mer information om hamsterhälsa i böcker om hamstrar. De finns ofta att låna på bibliotek.

Hur länge lever en hamster?
Genomsnittlig livslängd för hamstrar är ungefär 2 år, men dvärghamstrar lever vanligtvis något längre. Precis som med andra djur kommer vissa leva längre, och andra kortare, än genomsnittet.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än