Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur vet jag om min hamster väntar ungar?


Det finns flera sätt att se om din hamster är dräktig. Här har vi satt ihop de tydligaste sätten, men om du är osäker bör en veterinär kunna hjälpa till.


 1. Har din hamster varit i kontakt med en hane nyligen?

  Hamstrar är bara gravida under en väldigt kort tid - vissa hamsterarter föder mindre än 20 dagar efter parning! Om din hamster inte varit i kontakt med en hane de senaste 30 dagarna är det inte troligt att hon är dräktig. Om parningen var lyckad bör hon ha fött vid detta laget. Här är ungefärliga dräktighetstider för några av de olika hamsterarterna:

  • Guldhamstrar: 16 dagar
  • Kinesiska hamstrar: 18-23 dagar
  • Vintervita hamstrar: 18-21 dagar
  • Roborovskihamstrar: 22 - 30 dagar
 2. Dräktighetstiden varierar mellan olika hamsterarter
  Dräktighetstiden varierar mellan olika hamsterarter

 3. Kan den stora magen vara en sjukdom?

  Om du misstänker att din hamster är dräktig eftersom magen är större än vanligt kan det vara bra att kontrollera att din hamster inte har en sjukdom som orsakar detta symptom. Om din hamster har knölar på magen kan de vara tumörer snarare än bebisar. En svullen buk kan också vara infektioner, bukproblem, hjärtsjukdomar eller njurstenar. Om du tror att din hamster är gravid är det i vilket fall bra att ta med henne till veterinären för en undersökning. Det gör att du kan vara säker på huruvida hon är gravid eller drabbats av en sjukdom, och veterinären kan ge tips och råd om hur du bör gå till väga.


 4. Hur gammal är din hamster?

  Hamstrar blir könsmogna vid ungefär 6 veckors ålder. Om du har låtit hamstrar av olika kön bo tillsammans när de är äldre än sex eller sju veckor kan honorna redan vara gravida, och kan föda en kull så snart som om två veckor. Honor kan bara para sig fram till att de är ungefär fjorton eller femtom månader gamla, men hanarna är fertila från puberteten fram till döden.


 5. Boande

  Om du märker att din hamster är större än vanligt och samlar på sig mycket strö på en plats i buren kan det vara så att hon skapar ett bo och förbereder sig på att föda. Boandeinstinkten är väldigt stark hos hamstrar, så håll utkik efter detta beteende allt eftersom graviditeten fortgår.


 6. Om din hamster är dräktig och får ungar måste du vara medveten om att all sorts stress eller förändringar hon utsätts för under denna tid kan vara katastrofal för ditt husdjur och hennes kull. Fråga din veterinär för att få råd om hur du på bästa sätt tar hand om dem.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än