Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Sandbad för hamstrar


Om din hamster ser lite smutsig ut kan du erbjuda dem möjligheten att rengöra sig själva med ett sandbad. Det är på det sättet hamstrar rengör sig själva i det fria, överlag tycker de inte om att bada som vi gör! Vatten och vätskor tar bort många av de speciella oljor som finns på hamstrars päls. Dessa oljor är viktiga för hamstrarnas hälsa, så att ta bort dem kan orsaka hudproblem. Det är bäst att inte vattenbada din hamster såvida hen inte någonting farligt fastnat i pälsen, t.ex. någonting som kan skada hen eller som hen inte bör äta.


Innan du ger din hamster ett sandbad är det bra att fundera på varför hamstern är smutsig. Kan hen inte rengöra sig själv på rätt sätt? Är huden torr? Har hen tappat hår? Är hen speciellt smutsig runt baken och könsorganen? Om något av dessa saker stämmer in på din hamster kan det vara så att det inte är ett bad hen behöver, utan en tur till veterinären.

Hamstrar rengör sig i stort sett helt själva, men kan må bra av ett sandbad då och då
Hamstrar rengör sig i stort sett helt själva, men kan må bra av ett sandbad då och då

Studera din hamster ett tag för att se om hen rengör sig själv som hen ska.

  • Om hen inte rengör ansiktet med tassarna kan hen ha skadat benen på något sätt som kräver behandling.
  • Om hen inte slickar sig själv eller sträcker sig bak för att rengöra bakbenen kan det handla om övervuxna tänder.
  • Om din hamster rengör sig själv som vanligt men ändå ser smutsig ut kan det handla om ett hudproblem.
  • Tovig päls och hårlösa fläckar kan betyda att hamstern drabbats av kvalster eller skabb.
  • En smutsig bak är ett av symptomen på en livshotande sjukdom som kallas wet tail.

Identifiera vad som gör ditt husdjur smutsigt, och försök se om du kan använda detta för att se om det finns en risk att din hamster är sjuk på något sätt. Om du ser några oroande symptom rekommenderar vi att du tar med hamstern till veterinären.


Om du är säker på att din hamster är frisk kan du försöka rengöra hen med hjälp av ett sandbad. Hitta en liten behållare som din hamster får plats i och fyll den till hälften med sand. Chinchillasand fungerar bra om du inte hittar något specifikt för hamstrar. Lägg din hamster i behållaren så kommer hen förmodligen rulla runt i sanden och sprätta helt själv. Vissa hamstrar älskar att sandbada, andra gör det inte, så var beredd på att din hamster kanske inte kommer gilla det.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än